• Головна
  • Новини
  • Хвиля відзначень хрещення Руси походить від царя та Путіна, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)...

Хвиля відзначень хрещення Руси походить від царя та Путіна, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)

07.06.2013, 14:42
Хвиля відзначень хрещення Руси походить від царя та Путіна, - архиєпископ Ігор (Ісіченко) - фото 1

Помпезне відзначення хрещення Руси через кожні п’ять років не відповідає нашій традицій і несе загрозу нав’язування Церкві візантійського типу стосунків з державою. Таку думку озвучив архиєпископ Харківсько-Полтавський Ігор (Ісіченко) 6 червня у Львові під час презентації своєї книги.

ghjj.jpgexklusiv.gifПомпезне відзначення хрещення Руси через кожні п’ять років не відповідає нашій традицій і несе загрозу нав’язування Церкві візантійського типу стосунків з державою. Таку думку озвучив архиєпископ Харківсько-Полтавський Ігор (Ісіченко) 6 червня у Львові під час презентації своєї книги.

«Те, що відзначення на високому державному рівні пройде з такими дуже сильними політичними складниками, викликає у мене певну стурбованість. В усякому разі воно ніяк не відповідає нашій історії й історії хрещення Руси. Тобто в самій моделі відзначення хрещення Руси кожні 5 років криється така небезпека, якщо не цазерпапізму, то візантійського типу нав’язування стосунків держави-Церкви», - сказав він.

Архиєпископ Ігор нагадав, що вперше урочисто відзначати хрещення Руси стали у ХІХ столітті.

«Коли вперше почалося відзначатися хрещення з акцентом на 988 рік? 1888 року. Це рік, коли цар Олександр врятувався від замаху, коли діяли Емський указ і валуєвський циркуляр, коли панувала ідея «Православ’я, Самодержавіє, Народність». Хто тоді був Главою Російської Церкви, чи як її називали Синодальною Церквою або ще раніше Відомством Православного віросповідання? Цар був Главою Церкви!», - наголосив єрарх.

«І, власне під царя, під монархічну концепцію будується оця модель хрещення Руси. Князь Володимир, мовляв, хрестив Русь, хрестив насамперед із політичних міркувань. Цар захотів і всі стали християнами», - продовжив думку архиєпископ.

У часи СРСР, у 1988 році, цю дату влада теж вирішила використати із максимальною користю для себе.

«Знаєте, тоді, у 88-му , я був на конференції у Звенигороді, під Москвою. Росіяни підходили до мене і казали: «Как вы можете мириться с таким шовинистическим шабашем, который сейчас разворачивается», - пригадав владика Ігор відзначення тисячоліття хрещення Руси у часи горбачовської перебудови.

Не відстають від своїх попередників і нинішніші владоможці. Українська влада у цьому дійстві, щоправда, лише підлаштовується під російську.

«Коли зародилася ідея відзначення отих дрібненьких ювілеїв? 2008 року, правда? Хто був їх ініціатором? Тезоіменитий правитель Росії! І саме від Володимира Путіна і пішла ця хвиля відзначення 1020-ліття хрещення Руси. Тут можна зрозуміти і апарат Ющенка, який вирішив дати адекватну відповідь. Але мені, наприклад, коли я приїздив до Києва і дивився на біл-борди, де Президент стояв мало не в обнімку із Вселенським Патріархом, стало якось незручно», - зауважив він.

«Правду кажучи, що таке ювілей 1020-ліття, 1025-ліття я не зовсім розумію. Мені здається, що нам знову впроваджується якимось чином думка про те, що вибір вождя є визначальним для народу. Схотів президент, щоби повернулася християнська віра, значить так і сталось. І у нас знову панує християнська віра. Схоче президент, щоби на пост-радянському просторі всі стали мусульманами, буддистами чи ще кимось. Значить, так і буде. Це ж його, царська, воля!», - підсумав архиєпископ Ігор (Ісіченко).