• Головна
  • Новини
  • Представники УПЦ КП та УГКЦ провели молитву за жертв розстрілів у Бабиному Яру: очолив її Патріарх Філарет...

Представники УПЦ КП та УГКЦ провели молитву за жертв розстрілів у Бабиному Яру: очолив її Патріарх Філарет

30.09.2011, 11:44
Представники УПЦ КП та УГКЦ провели молитву за жертв розстрілів у Бабиному Яру: очолив її Патріарх Філарет - фото 1

29 вересня 2011 р. виповнилося 70 років від початку здійснення фашистськими окупантами масових страт мирного населення та військовополонених у Бабиному Яру, який тоді був околицею Києва. Жертвами розстрілів стали євреї, роми, військовополонені з розташованого поруч Сирецького концентраційного табору.

Бабин-Яр.gif29 вересня 2011 р. виповнилося 70 років від початку здійснення фашистськими окупантами масових страт мирного населення та військовополонених у Бабиному Яру, який тоді був околицею Києва. Жертвами розстрілів стали євреї, роми, військовополонені з розташованого поруч Сирецького концентраційного табору. У Бабиному яру завершилося життя багатьох українських патріотів, що були розстріляні нацистами за зв’язок з націоналістичним підпіллям, серед яких найбільш відомою є поетеса та громадський діяч Олена Теліга.

Всього від рук фашистів у Бабиному Яру загинуло понад 100 тисяч чоловік. Назва «Бабин Яр», поруч з назвами нацистських таборів смерті «Бухенвальд», «Освенцим - Аушвіц», «Треблінка», стала одним із символів Глокосту – масового знищення євреїв під час ІІ Світової війни, а також символом нелюдської окупаційної політики фашизму на українській землі.

З нагоди скорботної дати громадський комітет вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, який об’єднав кілька десятків громадських організацій та політичних партій, організував 29 вересня панахиду та ходу пам’яті. Богослужіння очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, якому співслужили вікарії – єпископи Васильківський Феодосій, Богуславський Євстратій та Вишгородський Агапіт, а також духовенство столичних храмів і монастирів. У панахиді брав участь єпископ-помічник УГКЦ Йосиф (Мілян).

Біля пам’ятника жертвам Бабиного Яру зібралося кілька сотень чоловік. У виступах було підкреслено, що Бабин Яр, як місце трагедії, не можна ділити за національною ознакою, адже тут були знищені люди різних національностей та віросповідань – євреї, роми, караїми, українці та росіяни, радянські військовополонені. Також виступаючі нагадали, що у Бабиному Яру почали ховати жертв тоталітарного більшовицького режиму ще задовго до трагічного вересня 1941 р. – тут ховали загиблих від Голодомору 1932-33 рр., тут закопували розстріляних під час сталінського терору 1930-х рр.

Звершивши панахиду, Патріарх Філарет у своєму слові підкреслив, що обов’язок християн молитися за померлих, а особливо молитися за тих, хто загинув у таких трагічних обставинах, як жертви Бабиного Яру. Після панахиди скорботна хода на чолі з Патріархом обійшла пам’ятники, встановлені на території Бабиного Яру – камінь пам’яті загиблих ромів, меморіал жертвам фашизму та хрест пам’яті на честь українських патріотів.

Біля останнього присутні проспівали «Вічну пам’ять», а Патріарх нагадав, що ще багато років тому йшлося про будівництво на цьому місці каплиці. «Ганьба буде нам, українцям, якщо ми не збудуємо тут у найближчий час каплицю, де кожен християнин зміг би помолитися за загиблих у Бабиному Яру!» – наголосив він. Про це інформує прес-служба Київської Патріархії.