• Головна
  • Новини
  • Глави євангельських Церков очікують спрощення реєстраційних процедур...

Глави євангельських Церков очікують спрощення реєстраційних процедур

11.11.2016, 12:28
Глави євангельських Церков очікують спрощення реєстраційних процедур - фото 1

Рада Євангельських Протестантських Церков України очікує підписання прийнятого законопроекту № 5050 та подальшого спрощення реєстраційних процедур для релігійних організацій. Учасники засідання, яке відбулося 9 листопада в Києві, обговорили проблематику загальної перереєстрації релігійних організацій в світлі прийнятих законодавчих змін.

Рада Євангельських Протестантських Церков України очікує підписання прийнятого законопроекту № 5050 та подальшого спрощення реєстраційних процедур для релігійних організацій. Учасники засідання, яке відбулося 9 листопада в Києві, обговорили проблематику загальної перереєстрації релігійних організацій в світлі прийнятих законодавчих змін, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Рада-Євангельських-Церков-w.jpg

Зокрема, глави євангельських Церков висловили сподівання, що законопроект № 5050, який парламент прийняв ще місяць тому, буде найближчими днями оприлюднений і набуде чинності. Вони наголосили, що таке зволікання призводить до непорозумінь на місцевому рівні, адже податкові інспекції вимагають виконання чинних вимог Податкового кодексу та спонукають релігійні організації перереєструвати свої статути вже цього року.

Присутній на засіданні виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін зауважив, що практична імплементація законопроекту № 5050 після набуття ним чинності можлива лише шляхом внесення змін до останнього абзацу п.2 Постанови Кабінету Міністрів № 440 від 13.07.2016 р.

“Зміни до Постанови Кабміну № 440 необхідні задля того, щоб релігійні організації не були виключені з Реєстру неприбуткових установ і організацій з початком 2017 року та змогли діяти зі старою ознакою неприбутковості (0013) до початку 2018 року, як це передбачає прийнятий законопроект № 5050”,  – наголосив правовий експерт.

Глави євангельських Церков також зауважили на необхідності законодавчих змін, спрямованих на скасування вимоги щодо нотаріального засвідчення статуту та протоколу загальних зборів релігійної організації перед їх поданням до державного реєстратора. На думку РЄПЦУ, така вимога є зайвою і нелогічною, адже релігійні організації подають до державного реєстратора вже зареєстрований статут, прошитий і засвідчений печаткою органу у справах релігій.

Крім цього, РЄПЦУ обговорила актуальні питання діяльності Оргкомітету з відзначення 500-ліття Реформації. Учасники засідання погодилися з доцільністю широкого залучення зацікавлених євангельських церков до обласних оргкомітетів.

На завершення засідання Рада Євангельських Протестантських Церков України вирішила, що наступним головуючим у 2017 році буде Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів.