В УПЦ (МП) кажуть, що Москва ними не керує

01.11.2016, 12:44
В УПЦ (МП) кажуть, що Москва ними не керує - фото 1

Законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", що стосується назв релігійних організацій, що входять в структуру (є частинами) релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в державі, визнаному агресором або тимчасово окупованій частині території України, внесений 26 жовтня в Верховну Раду України за № 5309.

10991.gif-4.gifЗаконопроект "Про внесення зміни до Закону України" Про свободу совісті та релігійні організації ", що стосується назв релігійних організацій, що входять в структуру (є частинами) релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в державі, визнаному агресором або тимчасово окупованій частині території України, внесений 26 жовтня в Верховну Раду України за № 5309.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Ігор Бріченко, Олександр Бригинець, Іван Крулько, Ярослав Маркевич, Сергій Висоцький та Ігор Лапін.

Офіційний сайт УПЦ (МП) прийняв цей законопроект на свій рахунок, заявивши, що "його головна мета - створити дискримінаційні норми для мільйонів громадян України, які належать до Української Православної Церкви".

Глава Синодального юридичного відділу УПЦ (МП) протоєрей Олександр Бахов назвав цей законопроект "черговим абсурдним" і висловив упевненість, що він буде дискримінувати віруючих УПЦ (МП).

Якщо державою визнана "країна-агресор, то при чому тут УПЦ? - Дивується протоєрей. - Вони вважають, що центр нашої Церкви знаходиться в Москві, але це не так. Наш центр знаходиться в Києві ... Вони хочуть видати бажане за дійсне і позбавити УПЦ самостійності, підпорядкувавши її РПЦ?"

Як повідомляє Портал-Сrеdо. ru, насправді, УПЦ (МП) за статутом РПЦ є автономною частиною останньої, а єпископат УПЦ (МП) з 2011 року зобов'язаний звітувати про свою діяльність перед вищими органами управління РПЦ, зокрема Архиєрейський Соборо РПЦ затверджує рішення Синоду УПЦ (МП).

Нагадаємо, керівництво УПЦ (МП), зокрема й нинішній Предстоятель, неодноразово у своїх публічних промовах наголошувало на нерозривному зв’язку, який існує між їхньою Церквою та Московським Патріархатом.

Скажімо, у 2008 році митрополит Онуфрій (Березовський) в інтерв’ю заявив, що в УПЦ (МП) немає “жодних духовних аргументів на користь того, щоби від’єднюватися від Московського Патріархату”. У 2015 році, будучи вже Предстоятелем, Митрополит Онуфрій у Москві на день пам’яті св. Кирила та Мефодія привітав Патріарха з святом та підтвердив, що очолювана ним Церква перебуває у єдності з РПЦ:

«Від себе особисто хочу подякувати, Ваша Святосте, за те співчуття і співучасть, які Ви виявляєте до нас, своїм вірним чадам, що несе свої слухняності в межах Української землі, Українська Православна Церква, яка перебуває в складі Московського Патріархату, діяльно служить Богу і своєму народу, і ми постійно підносимо молитви за мир на нашій землі», - скзав Митрополит Онуфрій.

Зрештою, Паттріарх РПЦ теж не вважає УПЦ (МП) якоюсь окремою Церквою. На переговорах у Гавані, представлячи Папі керуючого справами УПЦ (МП) Антонія (Паканича), він назвав українського митрополита представником «нашої Церкви».