• Головна
  • Новини
  • Тимчук пояснив, чому потрібно контролювати Церкву у час війни...

Тимчук пояснив, чому потрібно контролювати Церкву у час війни

12.10.2016, 10:34
Тимчук пояснив, чому потрібно контролювати Церкву у час війни - фото 1
Релігійні організації, якими управляють з держави-агресора, потрібно контролювати. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат з "Народного фронту"Дмитро Тимчук. Він - співавтор відповідного законопроекту №4511.

10991.gif-4.gifРелігійні організації, якими управляють з держави-агресора, потрібно контролювати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат з "Народного фронту"Дмитро Тимчук. Він - співавтор відповідного законопроекту №4511.

"Ідея полягає в тому, щоб релігійні організації, центр управління яких перебуває у державі-агресорі, укладали з Україною меморандум. У ньому зобов'язувалися не займатися підривною діяльністю проти України. На прикладі Московського Патріархату із початку АТО бачимо, що по всій країні Церкви залишаються агітаторськими пунктами проти української державності. Антиукраїнську літературу продають представники УПЦ (МП) навіть у центрі столиці - в Києво-Печерській лаврі", - зауважив він.

З весни 2014 року в храмах на Донбасі створювали перевалочні бази зі зброєю, розповів Тимчук.

"Там були й госпіталі для бойовиків. СБУ навіть затримувала священнослужителів, які очолювали проросійські бандформування. Але через специфіку законодавства у них є карт-бланш на будь-які антиукраїнські дії. Їх набагато складніше притягнути за сепаратизм, ніж звичайного громадянина чи чиновника", - зауважив парламентарій.

"Поняття "свобода совісті" - настільки тонка матерія, що законно вплинути на діяльність релігійних організацій практично неможливо. Тому у меморандумі треба прописати відповідальність за порушення. Створити важелі контролю, щоб релігійна структура не виходила за рамки своєї діяльності", - пояснив депутат.

Законопроект треба модернізувати, залучити до обговорення експертів, сказав парламентарій.

"Він має захистити Україну, не порушувати основні свободи. Кому подобається УПЦ (МП) як Патріархат у плані віросповідання - питань немає. Але вони не мають прямо допомогати терористичним організаціям", - резюмував Тимчук.

Комітет з питань культури і духовності 5 жовтня рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні законопроект про особливий статус релігійних організацій. Автори документу - депутати з "Народного фронту", БПП та "Самопомочі". Проект постанови №4511 зареєструваний у ВРУ 10 жовтня.