• Головна
  • Проекти
  • У Криму тільки 11 релігійних громад пройшли перереєстрацію за російськими законами...

У Криму тільки 11 релігійних громад пройшли перереєстрацію за російськими законами

27.02.2015, 15:00
У Криму тільки 11 релігійних громад пройшли перереєстрацію за російськими законами - фото 1
З двох тисяч церковних громад Криму тільки одинадцять пройшли перереєстрацію за російськими законами. Про це УНН повідомили у прес-службі Кримської польової місії.

2014.03-Crimea-.gif-5.gifЗ двох тисяч церковних громад Криму тільки одинадцять пройшли перереєстрацію за російськими законами. Про це УНН повідомили у прес-службі Кримської польової місії.

Перереєстрація — одна з основних проблем в Криму. У тому числі і для релігійних організацій. Влада зобов’язала їх пройти перереєстрацію до 1 березня 2015 року. Кримська польова місія з прав людини (КПМ) провела моніторинг процесу перереєстрації кримських релігійних громад.

До встановлення юрисдикції Росії, на півострові було більше 2000 церковних громад. З них понад 1400 було офіційно зареєстровано. За даними КПМ, на 12 лютого 2015 року лише близько 100 парафій подали документи на перереєстрацію, а пройшли її тільки 11.

На думку експертів КПМ, основні причини цього — вимога дуже багатьох документів, відсутність необхідних юридичних знань (як у тих що подають, так і у тих приймають документи), довгі черги. Крім цього, є багато скарг на дрібні причіпки реєструючих органів.

Для релігійних громад Криму є два варіанти реєстрації. Перший — це вливання у вже існуючу російську структуру. Другий — реєстрація окремої парафії або цілої конфесії. Перший шлях більш простий, тому що спрощує узгодження документів, у т. ч. статуту. Наприклад, громада ортодоксальних юдеїв Ялти, яка була самостійною організацією, змушена була вступити в Федерацію єврейських громад Росії. Однак, не всі можуть або бажають реєструватися таким чином.

Для другого варіанту, потрібно більше погоджень. Наприклад, необхідно описати суть віровчення. Необхідно пояснити ставлення віровчення до інституту сім’ї, до одностатевих шлюбів, розлучень. Кримська польова місія відзначає, що реєструючі органи задають питання про ставлення до держави, які не мають прямого відношення до релігії. Подані на реєстрацію документи спочатку вивчають у Криму, потім їх перевіряють в Мін’юсті Російської Федерації.

Під загрозою закриття у Криму знаходиться Українська Православна церква Київського Патріархату. Якщо належні їй церкві не перереєструються, то їх діяльність в Криму буде вважатися незаконною, а храми можуть бути передані Московському Патріархату. Вже відняли церкви в с. Осовини, с. Перевальне, в Красноперекопську і храм при Нахімовському училищі в Севастополі. Вартість оренди Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ КП в Сімферополі підняли з 1 до 600 000 грн/рік.

У католицьких Церков, крім перереєстрації, існує проблема громадянства священиків. Велика частина з них — громадяни Польщі та України. Вони можуть знаходитися в Криму не більше трьох місяців.

Крім перереєстрації, у релігійних громад з’явилися проблеми фінансування, поширення своїх матеріалів, зв’язки і взаємини з представництвами за межами Криму. Незареєстровані громади не можуть оплатити комунальні послуги, так як фізичні особи не мають права оплачувати рахунки, що виставляються організаціям. У зв’язку з цим належні їм приміщення можуть забрати.

На думку експертів КПМ, невизначеність із реєстрацією заважає нормальній роботі парафій. Тому терміни перереєстрації необхідно переносити. Різке зменшення парафій і релігійних громад, вкрай негативно позначається на ситуації зі свободою віросповідання в регіоні.