• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ закликав Верховну Раду не віддати знакові християнські святині одній конфесії...

Патріарх УГКЦ закликав Верховну Раду не віддати знакові християнські святині одній конфесії

16.09.2013, 16:00
Патріарх УГКЦ закликав Верховну Раду не віддати знакові християнські святині одній конфесії - фото 1

Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Рибака та голів депутатських фракцій Партії регіонів, ВО «Батьківщина», партії «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода» не підтримувати законопроекти №№ 2993, 3194 та 3007, метою яких є передача знакових християнських святинь одній конфесії.

shevchuk_s.jpgГлава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Рибака та голів депутатських фракцій Партії регіонів, ВО «Батьківщина», партії «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода» не підтримувати законопроекти №№ 2993, 3194 та 3007, метою яких є передача знакових християнських святинь одній конфесії.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Насамперед ідеться про комплекс споруд Києво-Печерської лаври у складі 113 об’єктів (XI–XIX ст.), Почаївську лавру у складі 6 об’єктів (XVIII–XX ст.), церкву Богородиці (Десятинну) у м. Києві.

«Ці сакральні споруди, разом із київським собором Святої Софії, є духовними символами єдності та святинями особливого рангу для всього українського народу», – наголошує Предстоятель УГКЦ у своєму листі до народних обранців.

Патріарх Святослав наголосив, що Українська Держава повинна зберігати ці святині у своїй власності й не передавати жодній конфесії доти, допоки в Україні не буде відновлено церковної єдності часів Володимирового хрещення.

«Тільки тоді, коли всі конфесійно православні й католицькі вірні повернуться до первісної єдності початків християнства в Україні, вказані сакральні об’єкти належить передати Патріархові Української Церкви. Це буде істинним відновленням історичної справедливості щодо Церкви», – сказав Глава Церкви.

Він попереджає, що спроби передачі цих святинь у власність будь-якої з християнських конфесій «викличуть велике збурення в релігійному середовищі та в усьому українському суспільстві».

«Просимо Вас і всіх депутатів Верховної Ради України не підтримувати законопроекти №№ 2993, 3194, 3007 та інші проекти законів подібного змісту, які в завуальованій формі надають привілеї одній із конфесій та порушують релігійний мир і міжконфесійне взаєморозуміння», – наголосив першоєрарх.

Глава УГКЦ висловив сподівання на «мудре рішення та голосування на благо всього народу України, збереження в нашій Державі релігійного миру та суспільної злагоди й забезпечення дальшого позитивного розвитку державно-конфесійних відносин».