Уряд захищає секс-меншини. Церкви проти

14.03.2013, 13:25
Уряд захищає секс-меншини. Церкви проти - фото 1
Релігійна спільнота України вкотре заперечує проти того, що “під виглядом боротьби за права людини й демократію пропагується терпиме й навіть схвальне ставлення до самого явища одностатевих сексуальних відносин”.

anti_same-sex_p.jpgРелігійна спільнота України вкотре заперечує проти того, що “під виглядом боротьби за права людини й демократію пропагується терпиме й навіть схвальне ставлення до самого явища одностатевих сексуальних відносин”.

Так відреагували єрархи Церков та українські віруючи на урядовий законопроект № 2342, зареєстрований у парламенті 19 лютого 2013 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Зокрема, Кабмін Миколи Азарова пропонує доповнити статтю 2-1 Кодексу законів про працю України положенням про забезпечення державою рівних трудових прав усіх громадян, в тому числі незалежно від їх сексуальної орієнтації. Такий термін вперше може бути впроваджений у законодавстві України.

Доповнення до статті 60 Цивільного процесуального кодексу України запроваджують принцип винуватості відповідача в частині фактів можливої дискримінації, викладених в позовній заяві, і його обов'язок доводити в суді зворотне.

При цьому позови стосовно дискримінації можуть подаватись як проти Церкви як релігійного об’єднання, так і проти священнослужителів. Це обумовлюється тим, що у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» розширюється тлумачення дискримінації та її ознак (стаття 1). Водночас дія Закону поширюється на всіх юридичних осіб, а також фізичних осіб, які перебувають на території України (стаття 4).

На сам кінець у Законі пропонується закріпити що, особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 16).

"Просто річ у тому, що без такого закону, який забороняє дискримінацію геїв, не зможемо рухатися дорогою щодо скасування віз. Тому, думаю, що воля в справі подальшої інтеграції з ЄС переважить опір, і закон буде прийнятий", – пояснив мотиви Уряду очільник МЗС України Леонід Кожара в інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza.

Одначе ініціатива Кабміну викликала занепокоєння багатьох віруючих, Церков і релігійних організацій, громадських організацій сімейного спрямування тощо. Священнослужителі занепокоєні тим, що законодавчі зміни спрямовані на захист секс-меншин настільки – аж до кримінального переслідування громадян за публічні виступи на користь традиційної сім’ї.

“Для Церкви є неприйнятними сучасні прагнення шляхом встановлення певних законів віднести до числа основних прав людини те, що є противним природі людини та визначено Богом як важкий гріх, зокрема – встановити для одностатевих зв’язків суспільне заохочення у вигляді визначених для шлюбу прав, оголосити такі зв’язки цілком нормальними, формувати в суспільстві позитивне ставлення до них та накласти обмеження і покарання за критику аморального способу життя”, – наголосив Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату, який відбувся 8 березня.

Минулого тижня до парламенту було внесено альтернативний законопроект № 2342-1 від 05.03.2013 року Представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка (Партія регіонів) та депутата Олександра Мирного (ВО «Свобода»). Однак його положення хоч і не містять загроз для свободи віросповідання, проте так само запроваджують у законодавче поле термін “сексуальна орієнтація”, що може створити підстави для його подальшого використання під час законотворчості.

Голова Всеукраїнського громадського руху «За сім’ю» Павло Унгурян заявив: “Всі ці законодавчі ініціативи становлять надзвичайну загрозу для традиційних сімейних цінностей та можуть зруйнувати українську родину та моральні засади нашого суспільства”.

Варто відзначити, що досвід країн Європейського Союзу свідчить про обмеження права віруючих на свободу вираження своїх релігійних поглядів на проблематику гомосексуалізму з мотивів запобігання дискримінації.

ІРС вже наводив як приклад випадок єпископа Дейла МакАлпайна, баптистського євангеліста з Великобританії, який був заарештований після публічної заяви про гомосексуалізм як гріховне явище. Влада висунула йому звинувачення на підставі норми про відповідальність за "домагання, збурення або спричинення душевних страждань".

У липні 2010 року Міністерство промисловості Іспанії оштрафувало іспанську католицьку медіа-групу Intereconomia на 100 тисяч Євро за випуск в ефір рекламних роликів на захист традиційної сім'ї.

Крім того, на підставі шведського закону проти розпалювання ненависті відомий у Швеції пастор Оке Грін був визнаний винним і засуджений до одного місяця тюремного ув'язнення після того, як публічно засудив явище гомосексуалізму у проповіді. Не зважаючи на те, що у підсумку апеляційний суд виправдав пастора Гріна, європейські правозахисники констатують наявну загрозу для журналістів, пасторів і священиків бути притягненими до відповідальності за розповсюдження Євангелії в Європі.

Нагадаємо, що у Декларації глав українських конфесій, яку підписали 19 членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, серед іншого зазначено: “Ми виступаємо категорично проти законодавчого встановлення у нашій державі одностатевих шлюбів чи реєстрованих одностатевих партнерств, проти пропагування одностатевої сексуальності”.