• Головна
  • Новини
  • До виборів парламент може розглянути низку законопроектів з релігійних питань...

До виборів парламент може розглянути низку законопроектів з релігійних питань

20.09.2012, 09:25
До виборів парламент може розглянути низку законопроектів з релігійних питань - фото 1
До порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради включено низку законопроектів, що стосуються свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій.

ВРУ.jpgДо порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради включено низку законопроектів, що стосуються свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Майже кожного пленарного засідання цієї сесії є вірогідність розглядузаконопроекту № 10447 про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. 

Зазначена ініціатива Кабміну зустріла заперечення з боку керівників Церков і релігійних організацій, окремих громадських організацій та віруючих громадян. Незважаючи на це даний законопроект зазначений одним із перших у порядку денному сесії. 

Серед питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на останній сесії перед парламентськими виборами, є чимало давно відомих ініціатив.

Зокрема, вже не один рік не знаходить належної уваги законопроект щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів державного стандарту освіти, внесений повторно В.Стретовичем, О.Боднар та інші депутатами (реєстр. № 9580). Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій постійно наголошує на необхідності відповідних змін в системі освіти, враховуючи зокрема і європейський досвід діяльності конфесійних шкіл.

Подібним чином знову очікує на розгляд і законопроект № 9237 про внесення змін до статті 11 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо соціального захисту студентів і викладачів духовних навчальних закладів. Раніше ця ініціатива представників партії ХДС не була підтримана парламентом.

До другого читання готується резонансний законопроект № 10221, що передбачає внесення змін до порядку реєстрації релігійних організацій. Нагадаємо, що за підтримки депутата Юрія Мірошниченка представники ВРЦіРО та Мін’юсту домовились про внесення конструктивних поправок до тексту проекту. 
 
Крім цього, низка народних депутатів запропонували на розгляд парламенту законопроект № 10715 про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, а також законопроект № 10518 щодо встановлення адміністративної відповідальності за відтворення сцен насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації.

Варто зауважити, що за пропозицією профільного комітету Верховна Рада відхилила законопроект № 9087щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення (автор – О.Боднар).

Відхилено також законопроекти № 9690 та № 9690-1 щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям.