• Головна
  • Новини
  • У парламенті хочуть внести суттєві зміни до закону про свободу совісті...

У парламенті хочуть внести суттєві зміни до закону про свободу совісті

05.06.2012, 11:52
У парламенті хочуть внести суттєві зміни до закону про свободу совісті - фото 1
У Верховній Раді на сьогодні, 5 червня, запланований розгляд законопроекту №10221, який передбачає зміну порядку набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи та запровадження їх “подвійної” реєстрації.

parliament_ukraineУ Верховній Раді на сьогодні, 5 червня, запланований розгляд законопроекту №10221, який передбачає зміну порядку набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи та запровадження їх “подвійної” реєстрації.

Як повідомляв Інститут релігійної свободи, законопроект передбачає внесення суттєвих змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», насамперед до статей щодо реєстрації релігійних організацій. При цьому очевидними є ускладнення реєстраційних процедур у зв’язку із запровадженням “подвійної” реєстрації, не узгодженої між собою.

Також законопроект № 10221 погіршує для іноземних релігійних діячів процедуру погодження їх діяльності в Україні, необхідної для отримання візи. Відповідні погодження пропонується оформлювати усім релігійним організаціям в Мінкультури – тобто лише в Києві, що суперечить статті 24 Закону.

Слід зауважити, що з цього приводу 21 травня 2012 року відбулась нарада за участі Представника Президента України у Верховній Раді депутата Юрія Мірошниченка, Першого заступника Міністра юстиції Інни Ємельянової, представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та експерта Інституту релігійної свободи.

Під час наради представники конфесій пояснили представникам влади позицію ВРЦіРО, яка полягає у недоцільності внесення будь-яких змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» за відсутності їх консенсусного погодження. Раніше Президент України В.Янукович особисто пообіцяв главам конфесій про дотримання принципу узгодження з ними усіх законодавчих ініціатив з питань свободи віросповідання.

Зі свого боку Інна Ємельянова запевнила представників ВРЦіРО, що Мін’юст врахує позицію релігійної спільноти та пропоновані міністерством законодавчі зміни не будуть торкатись базового для релігійних організацій Закону.

Під час останнього засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Перший заступник Міністра культуриЮрій Богуцький підтримав занепокоєння глав конфесій щодо законопроекту № 10221. Він відзначив, що проблемні питання реєстрації релігійних організацій будуть опрацьовані Робочою групою з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті Мінкультури.