Священиків і журналістів не зможуть допитувати в суді

20.04.2012, 09:15
Нардепи визначили категорії осіб, які не можуть бути допитані як свідки за даними, отриманими при виконанні професійних обов'язків.

Нардепи визначили категорії осіб, які не можуть бути допитані як свідки за даними, отриманими при виконанні професійних обов'язків. Депутати вирішили, що священики і журналісти не можуть бути свідками в суді з приводу довіреної їм конфіденційної інформації. За таку редакцію статті 65 нового КПК проголосували 259 карток депутатів.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, в цій статті зазначено, що захисники і представники потерпілого або позивача не можуть бути допитані як свідки обставин, які стали їм відомі у зв'язку з виконанням функцій представника чи захисника; адвокати не можуть свідчити про відомості, що становлять адвокатську таємницю; нотаріуси - про відомості, що містять нотаріальну таємницю; медики - про відомості, що містять лікарську таємницю; священнослужителі - про відомості, одержані на сповіді; журналісти - про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану на умовах нерозголошення.

При цьому захисники і представники потерпілого, адвокати, нотаріуси, медики і священнослужителі можуть бути звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю. Таке звільнення здійснюється у письмовій формі за підписом особи, який довірив їм ці відомості, і в позначеному ним обсязі.

Разом з тим, депутати не підтримали поправку, якою пропонувалося включити журналістів до переліку осіб, які можуть бути на таких умовах звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю.