• Головна
  • Проекти
  • Можливі зміни до закону про свободу совісті зміцнять корупційну складову державно-церковних відносин — оцінка експерта...

Можливі зміни до закону про свободу совісті зміцнять корупційну складову державно-церковних відносин — оцінка експерта

11.06.2010, 11:43
Можливі зміни до закону про свободу совісті зміцнять корупційну складову державно-церковних відносин — оцінка експерта - фото 1
Відомий релігієзнавець Віктор Єленський дав оцінку проекту Закону “Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»” (№ 6493) від 7 червня 2010 року.

ArticleImages_32037_Yelemskiy.jpgКИЇВ — Відомий релігієзнавець Віктор Єленський, який також є координатором напрямку «Єдиний культурний простір» в опозиційному Уряді змін, дав оцінку проекту Закону “Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»” (№ 6493) від 7 червня 2010 року. Він наголосив, що внесений проект закону «спрямований на зміцнення корупційної складової у державно-церковних відносинах».

«Релігійні організації, які й до того залежали від влади, можуть стати взагалі беззахисними. І це стосується не тільки релігійних меншин, а й усіх релігійних організацій, які влада визнає «неправильними», — зазначив релігієзнавець.

Відзначаючи, що боротьба зі зловживанням релігією є необхідною складовою утвердження реальної свободи совісті, Віктор Єленський водночас заявив, що вище вказаний законопроект депутата Лева Бірюка (фракція БЮТ) «сприятиме безпрецедентній залежності релігійних організацій від влади».

За словами експерта, проект закону визначає, що «в Україні заборонено створення та діяльність тоталітарних релігійних сект». При цьому тоталітарну секту документ визначає як «релігійну організацію, діяльність якої спрямована на порушення прав і свобод громадян шляхом використання заходів небезпечного психологічного впливу». Небезпечний же психологічний вплив, за законопроектом, — це «психологічний вплив та інші маніпуляції з емоційно-вольовою сферою людини з використанням емоційних та психологічних перенавантажень, стресів, індивідуальної схильності до навіюваності, безвілля, недостатнього розумового розвитку і незрілості емоційно-вольової сфери особи, що веде до втрати соціальних орієнтирів або цінностей, зниження власної самооцінки, тимчасового розладу психічної діяльності».

Таким чином, як інформує прес-служба «Фронту змін», усі без винятку релігійні організації потрапляють на гачок влади. Віктор Єленський зауважив, що критерії є настільки довільними й розмитими, що в разі ухвалення закону можна ставити питання про заборону монастирів і багатьох церковних практик.

“Чиновники визначатимуть, чи призводить багатоденний піст до стресу, сповідування гріхів — до «психологічних перевантажень», практиковане в Православній та Католицькій церквах вигнання бісів – до «маніпуляції з емоційно-вольовою сферою», а відмова від світу й посвячення в монаше життя – «втратою соціальних орієнтирів»”, — пояснив експерт.