• Головна
  • Новини
  • Вищий спецсуд зобов’язав переглянути вирок мобілізованому віруючому...

Вищий спецсуд зобов’язав переглянути вирок мобілізованому віруючому

08.10.2015, 10:55
Вищий спецсуд зобов’язав переглянути вирок мобілізованому віруючому - фото 1
Вищий спеціалізований суд України виніс ще одне рішення на користь віруючого, засудженого до двох років позбавлення волі за неможливість проходити військову службу з релігійних переконань.

Вищий спеціалізований суд України виніс ще одне рішення на користь віруючого, засудженого до двох років позбавлення волі за неможливість проходити військову службу з релігійних переконань.

Завдяки цій ухвалі суду віруючий буде звільнений з СІЗО та знов направлений під домашній арешт на час повторного розгляду справи в апеляційній інстанції, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Як повідомляв ІРС, 13 березня 2015 року Володимирецький районний суд Рівненської області під головуванням судді Поровського В.А. у кримінальний справі № 556/127/15-к покарав позбавленням волі на 2 роки (без жодних пом’якшень) віруючого, який повідомив про неможливість проходження військової служби на підставі своїх релігійних переконань.

Вищий-адмінсуд-w.jpg
При цьому суддя у тексті вироку посилався на те, що “обвинувачений не надав суду доказів того, що член церкви ХВЄ (християн віри євангельської) не може брати до рук зброю та захищати Батьківщину”. Водночас, заступник військового комісара Володимирецького ОРВК з мобілізації повідомив у судовому засіданні, що він не вповноважений займатися “поверненням додому членів ХВЄ та інших сектантів”, оскільки це здійснює обласний військовий комісаріат.

“Очевидно, що представлення члена Церкви ХВЄ у негативній постаті “сектанта” – не тільки посадовою особою ОРВК, але й навіть у тексті судового рішення – віднесло на другий план його конституційне право на альтернативну (невійськову) службу”, – прокоментував цей вирок виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

Більш того, Апеляційний суд Рівненської області, переглядаючи цю кримінальну справу за скаргою обвинувачуваного, поставив йому за вину не дотримання вимог ч.2 статті 9 Закону «Про альтернативну (невійськову) службу». Однак ця стаття прямо не стосується випадків мобілізації та застосовується військкоматами за аналогією, а тому не дотримання цього порядку не може бути підставою для кримінального покарання, вважає експерт ІРС.

 У підсумку Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 29 вересня 2015 року у кримінальному провадженні № 12014180050000848 постановив скасувати ухвалу Апеляційного суду Рівненської області та направити справу на новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

 Основною причиною такого рішення стало те, що Апеляційний суд не дослідив належним чином усі обставини справи та доводи захисту. Зокрема, не було враховано стан здоров’я підсудного та практика Європейського Суду з прав людини у справах про право на відмову від військової служби з релігійних міркувань та заміни її альтернативною (цивільною) службою.

Адвокат юридичного центру «Закон і Справедливість» Дмитро Сліпенко, який захищає віруючого у цій справі, вважає очікуваним і справедливим таке рішення Вищого спеціалізованого суду України.

“Cуд апеляційної інстанції істотно порушив вимоги кримінального процесуального закону, оскільки не перевірив доводи обвинуваченого про те, що він не мав умислу на ухилення від призову за мобілізацією. Будучи віруючою людиною, він лише намагався скористатись своїм конституційним правом на заміну військового обов’язку під час мобілізації на альтернативну (невійськову) службу. Під час повторного розгляду апеляційний суд буде змушений врахувати ці та інші вказівки Вищого спецсуду України та, як очікується, виправдати обвинуваченого”, – заявив адвокат.

 Нагадаємо, що цього року Вищий спеціалізований суд України в іншій кримінальній справі підтвердив право віруючих на альтернативну службу через релігійні переконання навіть під час мобілізації.