• Головна
  • Новини
  • На Житомирщині громада через суд виборює право перебувати в УПЦ КП...

На Житомирщині громада через суд виборює право перебувати в УПЦ КП

03.04.2015, 13:40
Суд 2 квітня переніс розгляд апеляційної скарги релігійної громади Свято-Миколаївської парафії села Попільня Попільнянського району Житомирської області Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Суд 2 квітня переніс розгляд апеляційної скарги релігійної громади Свято-Миколаївської парафії села Попільня Попільнянського району Житомирської області Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Про це повідомили у прес-службі Житомирського апеляційного адміністративного суду, інформує сайт 0412.ua.

Громада подала апеляцію на постанову окружного адмінсуду від 6 жовтня 2014 року.

Як пояснили у судовій інстанції, "ще у 2013 році вказана релігійна громада вирішила вийти із підпорядкування Московського Патріархату. У законний спосіб було ухвалено статут громади, який у червні минулого року затвердив голова Житомирської облдержадміністрації . Але згодом суд першої інстанції прийняв рішення, що підпорядкування церкви громади так і залишається за Московським Патріархатом".

Так, 6 жовтня 2014 року Житомирський адміністративний суд скасував розпорядження голови ОДА і задовольнив позов Свято-Миколаївської православної церкви УПЦ МП.

"Фактично, ми вважаємо, що це був суд між громадою Московського Патріархату та Житомирською облдержадміністрацією. Тепер громада оскаржує це рішення в суді вищої інстанції. Сьогодні засідання суду не відбулося через відсутність адвокатів, що представляють інтереси Московського Патріархату",- розповіли представники громади парафії Попільні.

З ними разом до суду прибув архієпископ Житомирський і Овруцький УПЦ КП Ізяслав (Карга). Свого часу він взяв участь у зборах попільнянської громади, де вирішувалось питання про приналежність управління церквою.

"Гадаю, суд прийме правильне рішення, адже лише громада визначає свою релігійну підлеглість",- сказав свящненнослужитель.

Наступне судове засідання має відбутися 28 квітня.

Водночас представники Московського Патріархату запевнили журналістів, що вважають рішення адміністративного суду від 6 жовтня минулого року законним та мають намір і надалі відстоювати свою позицію в апеляційному суді.

Довідково: Стаття 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" зазначає, що "Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами і вільну зміну цієї підлеглості".