• Головна
  • Новини
  • В Одесі встановлять пам’ятний знак зруйнованим храмам та розстріляним свяшеникам...

В Одесі встановлять пам’ятний знак зруйнованим храмам та розстріляним свяшеникам

07.11.2016, 10:30
В Одесі встановлять пам’ятний знак зруйнованим храмам та розстріляним свяшеникам - фото 1
На засіданні історико-топономічної комісії Одеської міськради, яке відбулося 4 листопада 2016 р.,. було роглянуто звернення ГО «Україна це — Я» про встановлення пам’ятного знаку — символу зруйнованих храмів та розстріляних комуністами священиків Одеси.

Костел св. Климента, історичне зображенняexklusiv.gifНа засіданні історико-топономічної комісії Одеської міськради, яке відбулося 4 листопада 2016 р., було розглянуто звернення ГО «Україна це — Я» про встановлення пам’ятного знаку — символу зруйнованих храмів та розстріляних комуністами священиків Одеси.

Пам’ятний знак пропонують встановити за адресою: вул. Занковецька, 11, поблизу від місця, де до 1936 р. існував костел св. Климента, зруйнований більшовиками.

Як розповів РІСУ директор ГО «Україна це — я» Олександр Чернега, питання ініціював єпископ Одесько-Сімферопольський РКЦ Броніслав Бернацький. Він звернувся до їх організації з проханням посприяти у створенні пам’ятного знаку в сквері Гамова з боку вулиці  Заньковецької з метою вшанування католицьких священиків та єпископів, які були репресовані в часи комуністичного режиму та політичних репресій 1920-40 рр.

Ініціативу підтримали представники інших конфесій. Вони відправили на ім’я міського голови звернення. У ньому нагадується, що Одеса має глибокі історичні, культурні та духовні коріння, що церкви, костели, синагоги, каплиці завжди були гордістю міста. Також у документі йдеться про долю, яка спіткала храми та священнослужителів у радянський час.

Як має виглядати пам'ятний знак

«Повертаючись до питання про відродження духовної спадщини нашого міста, ми, глави християнських Церков Одеси, звертаємося до Вас з проханням сприяти виділенню земельної ділянки для встановлення пам’ятного знака в сквері Георгія Гамова, зі сторони вул. Заньковецької та куті з вул. Балковою, — йдеться у зверненні. — Пам’ятний знак стане вираженням поваги священикам і єпископам м. Одеси, котрі були репресовані і розстріляні під час комуністичного режиму і політичних та релігійних репресій 1920-40 рр., які його супроводжували».

Під зверненням підписалися представники десяти конфесій міста, у т.ч.: єпископи Марк (УПЦ КП), Броніслав Бернацький (РКЦ), Михаїл (Бубній) (УГКЦ), Сергій Машевський (НЄЛЦУ), Анатолій Пиштой (ЄХБ), Сергій Крученюк (ХВЄ), В. Козаченко (ДУ ХРЦ), а також голова Співдружності «Одеська Євангельська Церква», голова Ради об’єднання СХЦУ «Слово життя» Андрій Бакала, старший пастор ЄРПЦ Валерій Задорожній, старший пастор по Одеському регіону ЦАСД Юрій Дуденко.

Як має виглядати пам'ятний знак