• Головна
  • Новини
  • Порошенко нагадав єпископам УПЦ (МП), як у 1992 році вони одностайно прагнули канонічної автокефалії...

Порошенко нагадав єпископам УПЦ (МП), як у 1992 році вони одностайно прагнули канонічної автокефалії

29.01.2016, 13:51
Порошенко нагадав єпископам УПЦ (МП), як у 1992 році вони одностайно прагнули канонічної автокефалії - фото 1

Президент України Петро Порошенко 29 січня видав звернення до Cобору єпископів УПЦ (МП) та її Предстоятеля Митрополита Онуфрія (Березовського). Глава держави привітав високе зібрання та наголосив, що війна на Донбасі – це не вибір України, а нав’язане нам Росією кровопролиття.

48011.jpg-rrr.jpgПрезидент України Петро Порошенко 29 січня видав звернення до Cобору єпископів УПЦ (МП) та її Предстоятеля Митрополита Онуфрія (Березовського). У ньому Глава держави привітав високе зібрання та наголосив, що війна на Донбасі – це не вибір України, а нав’язане нам Росією кровопролиття. Порошенко також нагадав єпископам, як у 1992 році вони одностайно підтримали устремління пастви до повної канонічної автокефалії.

«Вже два роки поспіль Український народ протистоїть російській агресії, внаслідок якої тимчасово окуповано Крим й окремі райони Донецької і Луганської областей, загинули тисячі людей, сотні тисяч змушені втікати від насильства і голоду до інших регіонів України.

Війна – не наш вибір, ми прагнемо закінчити нав'язане нам кровопролиття. Україна шукає шляхів до миру, гідного життя народу, добивається усунення порушень міжнародного права, які загрожують війною та лихом усьому Європейському континенту», - йдеться в документі.

Президент висловив сподівання, що єпископи УПЦ (МП) відгукнуться на прагнення народу: активізують процеси міжцерковного діалогу і консолідації українського православ'я, зміцнення державно-церковного партнерства у справі допомоги воїнам, реабілітації тих, хто повернувся з фронту, соціального захисту постраждалих від агресії.

«Патріотизм православного християнина повинен бути дієвим», - зазначив Глава держави.

Петро Порошенко також нагадав, що Українська Православна Церква з моменту свого створення у правовому полі незалежної України заявила про своє прагнення до діалогу, церковної єдності та канонічного статусу:

«Так, 27 травня 1992 року учасники Харківського собору єпископів Української Православної Церкви у своєму зверненні до Президента України Л.М.Кравчука писали: «Ми не тільки одностайно схвалюємо і підтримуємо устремління Української православної пастви до повної незалежності, тобто канонічної автокефалії, але і робимо всі заходи, щоб законним шляхом вирішувалося це життєве питання нашої Церкви». Подібні ідеї містилися й у інших зверненнях, де засвідчувалося сподівання, що Українська Православна Церква «посяде у недалекому майбутньому своє законне місце серед найстародавніших автокефальних Православних Помісних Церков світу».

«Користуючись нагодою, висловлюю сподівання, що єпископат Української Православної Церкви гідно представить Україну на Всеправославному Соборі, скликання якого відбудеться у 2016 році. Упевнений, що робота цього авторитетного православного форуму не лише допоможе консолідації та зміцненню позицій світового православ'я, а й сприятиме процесам об'єднання українського православ'я та українського суспільства», - підкреслив Президент України.