• Головна
  • Новини
  • Рада Церков переконана, що Конституція повинна спиратися на моральні цінності...

Рада Церков переконана, що Конституція повинна спиратися на моральні цінності

20.10.2015, 13:40
Рада Церков переконана, що Конституція повинна спиратися на моральні цінності - фото 1
Керівники релігійних об’єднань України визначили свою позицію щодо конституційного процесу та низки законодавчих ініціатив, які викликали резонанс у суспільстві.

Керівники релігійних об’єднань України визначили свою позицію щодо конституційного процесу та низки законодавчих ініціатив, які викликали резонанс у суспільстві.

Дискусія відбулася у ході засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 19 жовтня 2015 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Після аналізу напрацювань Конституційної Комісії глави конфесій вирішили, що неприйнятними є пропозиції до проекту Конституції України, які підривають законодавчі основи традиційної сім’ї як союзу чоловіка та жінки, а також усувають моральні запобіжники у реалізації прав і свобод громадян.

Традиційні моральні цінності українського народу повинні залишатися в основі Конституції України, вважає Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.


Рада-Церков-і-Конституція.jpg
У цьому контексті присутні заслухали доктора юридичних наук Василя Костицького, який презентував базовану на теолого-соціологічній теорії права редакцію Конституції України, розроблену в очолюваному ним Інституті законодавчих передбачень і правової експертизи.

Також Рада Церков обговорила проблематику вільного володіння зброєю та трансплантації органів.

Учасники засідання обмінялася думками щодо ініціативи запровадити право на вільне володіння вогнепальною зброєю. Однак, як і загалом серед громадськості, єдиного погляду на це питання не було через різні теологічні підходи у членів Ради. Тому глави конфесій вирішили довірити це питання на розсуд широкої громадськості та законотворців.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська розповіла членам ВРЦіРО про законодавчі ініціативи в сфері трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині.

Глави Церков і релігійних організацій визначили, що на фоні позитивного ставлення до донорства органів, як способу благодійності та жертовності з боку донора стосовно тієї людини, яка може отримати цю допомогу, – абсолютно неприйнятною є торгівля органами. На думку ВРЦіРО, на законодавчому рівні повинна бути гарантована “презумпція незгоди” на потенційне донорство, щоб це було добровільне рішення людини, її свідомий вибір.

Тобто трансплантація органів та інших анатомічних матеріалів людині повинна бути можливою лише за умови свідомої прижиттєвої згоди донора, засвідченої у письмовій формі.

Крім цього, за участі представників Департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури України члени ВРЦіРО обговорили формат взаємодії з органами влади для більш ефективного і оперативного розв’язання питань у сфері державно-конфесійних відносин.

Засідання завершилося передачею головування у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій до Старшого єпископа Української Християнської Євангельської церкви Леоніда Падуна. Відповідно до Положення ВРЦіРО, головують на засіданнях члени Ради почергово.