• Головна
  • Новини
  • «Коли священнослужителі не стоять осторонь проблем суспільства і держави, це заслуговує великої поваги», — губернатор Миколаївщини Вадим Меріков...

«Коли священнослужителі не стоять осторонь проблем суспільства і держави, це заслуговує великої поваги», — губернатор Миколаївщини Вадим Меріков

07.04.2015, 09:58
«Коли священнослужителі не стоять осторонь проблем суспільства і держави, це заслуговує великої поваги», — губернатор Миколаївщини Вадим Меріков - фото 1
Проблеми соціального служіння в умовах військової агресії та перспективи співробітництва з органами влади обговорили духовні лідери та представники провідних християнських конфесій під час зустрічі 3 квітня з керівництвом Миколаївської області.

exklusiv.gifПроблеми соціального служіння в умовах військової агресії та перспективи співробітництва з органами влади обговорили духовні лідери та представники провідних християнських конфесій під час зустрічі 3 квітня з керівництвом Миколаївської області, — повідомила кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Державно-конфесійна зустріч у МиколаєвіУ промові голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков особливу увагу приділив проблемам військових, мобілізованих, демобілізованих та вимушених переселенців зі Сходу. Губернатор підкреслив, що у ході проведення АТО 86 жителів Миколаївської області загинули, близько 500 — було поранено. Зараз кількість мобілізованих складає понад 10 тисяч осіб. Найближчим часом у рідні домівки повернуться біля 2 тисяч демобілізованих. Кожен третій з них, мобілізованих і демобілізованих, безробітній. На Миколаївщині знайшли прихисток близько 8 тис. вимушених переселенців.

Для вирішення цих проблем ОДА спільно з обласною радою реалізують низку програм, спрямованих на соціальний захист та підтримку родин та дітей загиблих. Додатково заплановано виділити з бюджету біля 2 млн. грн. на лікування, психологічну та соціальну реабілітацію демобілізованих.

Губернатор також наголосив, що нині захисники потребують не тільки підтримки населення, але й простого людського спілкування. «Вони приходять до храмів, беруть участь у суспільно-політичних заходах і мають відчувати повагу й підтримку всього суспільства».

Крім того, і владі, і всьому суспільству необхідно працювати для подолання існуючих антиукраїнських настроїв. Вадим Меріков зазначив: «Сьогодні дуже важливою є консолідація всього суспільства — заради миру в країні і в нашій області. Кожен з нас молиться за мир в Україні. Коли ми об’єднані однією думкою, однією ідеєю — ми сильні, і тільки тоді можемо досягнути результату. Незалежно від того, якою мовою розмовляємо, до якої політичної сили належимо, в якій храм, церкву ходимо».

Також голова ОДА відмітив внесок християнських релігійних організацій у справу збереження миру в Україні та області. «Багато священиків, представників Церков їздять на Схід України, зустрічаються з військовослужбовцями, допомагають їм духовно й гуманітарними вантажами. Коли священнослужителі не стоять осторонь від проблем суспільства і держави, це заслуговує великої поваги».

Далі духовні пастирі розповіли про соціальне служіння релігійних організацій, висловили власне бачення суспільних проблем та поділилися думками з приводу подальшої співпраці з органами влади.

150407_2.jpgЄпископ Алексій (Шпаков), правлячий архиєрей Вознесенської єпархії УПЦ (МП), розповів про допомогу воїнам АТО та вимушеним переселенцям. Особливу увагу клір приділяє реабілітації біженців. Владика наголосив, що сама по собі досконала законодавча база не врятує наше суспільство і державу. Необхідно навчати людей будувати правильні взаємини, керуючись Законом Божим, стосунки на основі взаємоповаги і толерантності.

Акти вандалізму щодо поклонних хрестів, невірне розуміння частиною молоді своєї суспільної відповідальності і в тому числі — воїнського обов’язку, численні пороки (проституція, наркоманія, алкоголізм) та інше свідчать про це. Тому єпархія працює над розвитком духовно-морального виховання молоді і сподівається отримати підтримку влади та інших християнських релігійних організацій з цього питання.

«І на нас, духовних лідерах, і на вас, мужах державних, лежить велика відповідальність — спасіння нашої держави і нашого народу,» — підсумував свій виступ архієрей.

Державно-конфесійна зустріч у МиколаєвіАрхимандрит Варнава (Василь Гладун), намісник чоловічого монастиря рівноапостольних святих Костянтина і Олени, Миколаївська єпархія УПЦ (МП), зазначив: «Незалежно від віросповідання всі християни не можуть бути байдужими до страждань ближнього». Парафіяни Миколаївської єпархії плідно трудяться в соціальному служінні. Збираються кошти, продукти харчування, медикаменти для потреб переселенців, мирних мешканців Сходу, поранених бійців. Вже зібрано понад 200 тис. грн., які найближчим часом будуть передані нужденним.

Державно-конфесійна зустріч у МиколаєвіПротоєрей Іван Дідух, декан Миколаївського деканату Таврійської єпархії УАПЦ, наголосив, що допомагати солдатам — це обов’язок кожного священика і кожного християнина. І це не підлягає обговоренню. Існує інша болюча проблема — різко погіршився соціальний стан людей в країні.

«Може статися соціальний вибух. Про це треба думати владі, у першу чергу, і нам служителям Церкви також. Сучасний стан нагадує 90-ті роки. Треба цей період пережити. Завдання Церкви — вчити людей цінувати те, що маємо , цінувати мир і усіляко підтримувати тих, від кого він залежить.

Треба усіма силами застерегти тих людей, які провокують, шукають нових «едемів» для себе, вірять, що хтось прийде і задовольнить всі їх потреби, що це хибний шлях. Саме у цьому плані Держава і Церква повинні мати спільну позицію і взаємодіяти. Але попередньо влада має пояснити нам логіку своїх дій, дати ясно зрозуміти, що чекає суспільство і країну завтра», — сказав священик УАПЦ.

Державно-конфесійна зустріч у МиколаєвіОтець Олександр Репін, настоятель костьолу св. Йосипа у Миколаєві, Миколаївського деканату Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ, висловив свою мрію про здійснення спільної християнської молитви у Миколаєві задля миру в Україні. «Треба зібратися разом біля Хреста, пройти хресною дорогою по вулицях міста. Власне, показати нашим мешканцям, що ми не є закриті у своїх храмам, що ми маємо спільну позицію, прагнемо миру».

Католицька парафія має напрацювання у міжконфесійному діалозі. Отець Олександр підкреслив, що сьогодні весь світ молиться за Україну. У Польщі навіть є окремі дні, присвячені молитві за нашу країну. Християни мають об’єднатися для спільної молитви і, кожен священнослужитель має донести цю ідею до своїх парафіян.

Державно-конфесійна зустріч у МиколаєвіРозповіли про соціальне служіння і взяли участь у обговоренні пастор Олег Щербаков, голова обласного об’єднання незалежних християнських церков, пастор Микола Алексєєв, голова управління об’єднання незалежних (повноєвангельських) Християнських Церков «Хліб життя», протоєрей Василь Мазурик, настоятель Свято-Духівського храму Миколаївської єпархії УПЦ КП, протоєрей Тарас Павлюс, настоятель парафії Покрову Пресвятої Богородиці Миколаївського деканату Одеського екзархату УГКЦ та пастор Південної Конференції церков АСД.

За результатами зустрічі Миколаївська ОДА розробить концепцію співпраці з християнськими релігійними організаціями. Вона буде обговорена на наступному засіданні.