• Головна
  • Новини
  • Церкви відновлюють співпрацю з МОЗ заради оздоровлення суспільства...

Церкви відновлюють співпрацю з МОЗ заради оздоровлення суспільства

01.10.2014, 09:43
Церкви відновлюють співпрацю з МОЗ заради оздоровлення суспільства - фото 1
Відновила свою діяльність Громадська рада при Міністерстві охорони здоров’я України по співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Відновила свою діяльність Громадська рада при Міністерстві охорони здоров’я України по співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Представники Церков зібралися 29 вересня 2014 року у приміщенні МОЗ на перше засідання Громадської ради після двох років перерви у своїй роботі, обумовленої позицією попереднього керівництва Міністерства, повідомляє Інститут релігійної свободи.

МОЗ.jpg

Радник Міністра Леся Брацюнь представила бачення МОЗ щодо взаємодії з Церквами і релігійними організаціями у справі оздоровлення українського суспільства. Після цього академік Юрій Кундієв, який до цього часу очолював Громадську раду, підвів підсумки попередньої діяльності та окреслив проблемні питання на найближчу перспективу. “У теперішній час дуже важлива роль психофізичної реабілітації постраждалих на Майні та під час військових дій АТО”, – зауважив академік Юрій Кундієв. За його словами, треба пам’ятати, що здоров’я населення залежить лише на 15-20 % від медиків, а все решта – здоровий спосіб життя, загальна культура населення, профілактичні заходи, і власне цьому має приділити особливу увагу МОЗ та представники релігійної спільноти.

Новим головою Громадської ради обрано священика УГКЦ Андрія Нагірняка. Його заступниками стали протоєрей УПЦ Геннадій Батенко та виконавчий директор ІРС Максим Васін. Також Громадська рада сформувала власний секретаріат і вирішила зосередити роботу у профільних робочих групах для більш ефективної та системної взаємодії з Міністерством.

Найпершим питанням для опрацювання визначено проблематику медико-психологічної реабілітації людей, постраждалих у наслідок бойових дій та вимушених переселенців. Крім цього, учасники засідання підтримали пропозицію голови НЕК з питань захисту суспільної моралі професора Василя Костицького, щодо необхідності розробки морально-етичних та медико-психологічних засад протидії антиукраїнській інформаційній війні. Присутні на засіданні представники МОЗ підтвердили актуальність цієї проблематики для здоров’я громадян.

Як йдеться у повідомленні, Громадська рада також запланувала у виробити свої пропозиції щодо методик профілактики та реабілітації нарко- та алкозалежності, продовжити роботу у сфері створення умов для запобігання штучному перериванню вагітності та розвитку системи паліативної допомоги в Україні.