• Головна
  • Новини
  • Мирослав Маринович: СБУ бачить УГКЦ на Майдані, але сліпа на догналітів...

Мирослав Маринович: СБУ бачить УГКЦ на Майдані, але сліпа на догналітів

16.01.2014, 16:54
Мирослав Маринович: СБУ бачить УГКЦ на Майдані, але сліпа на догналітів - фото 1
Проректор УКУ наголосив, що не треба боятися релігійної свободи.

marynovych.jpgСБУ зауважує УГКЦ на Майдані, але не зауважує, що секта догналітів закликає керівника сусідньої держави втрутитися військовим шляхом у нинішній суспільно-політичний конфлікт. Що це, як не порушення закону, на яке передусім служба безпеки мала б звернути увагу? Але вона цього не робить, бо догналіти – проект Кремля. І СБУ чудово використовує цю секту, аби робити потрібні Кремлю провокації.

На цьому 16 січня на прес-конференції наголосив проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, інформує ZIK.

«У державі є закон, який поширюється на всіх. Якщо керівник релігійної громади вдається, скажімо, до незаконних силових дій, хуліганського вчинку, то його треба притягати до відповідальності незалежно від того, до якої громади він належить. Той факт, що влада позірно не спроможна справитися з хуліганськими вчинками секти догналітів говорить про те, що їй це вигідно», – підкреслив М. Маринович.

Він додав: «СБУ зауважує греко-католицьку церкву на Майдані, але не зауважує, що секта догналітів закликає керівника сусідньої держави втрутитися військовим шляхом у нинішній суспільно-політичний конфлікт. Що це, як не порушення закону, на яке передусім СБУ мала б звернути увагу? Вона цього не робить. Не робить саме тому, що догналіти – це проект Кремля. І СБУ чудово використовує цю секту, аби робити потрібні Кремлю провокації».

Водночас, проректор УКУ наголосив, що не треба боятися релігійної свободи.

«Так, вона дає право на існування не тільки нам, а й нашим релігійним опонентам. Але у всьому світі вже давно дійшли висновку, що незручності, які подає релігійна свобода в такому випадку, створюють значно менше проблем, ніж державне регулювання – якій церкві дозволяти щось, а якій не дозволяти. Тому краще нам справлятися з проблемою догналітів релігійними засобами – нашим священикам, нашій церкві подбати про те, щоб задоволення духовних потреб людей було якнайбільшим. І якщо люди почуватимуться добре у своїй церкві, вони не шукатимуть чогось іншого поза її межами», – переконаний М. Маринович.

Нагадаємо, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) оприлюднив офіційний лист за підписом першого заступника міністра культури України Тимофія Кохана, в якому йдеться про «релігійну діяльність, яку на порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема, Української греко-католицької церкви на Майдані Незалежності міста Києва впродовж грудня минулого року та на початку нового 2014 року».

Лист містить кілька приписів і завершується так: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

Повідомлення про лист викликало негативну реакцію в різних колах. Зокрема, глава УГКЦ висловив переконання, що для молитви за мир не потрібно окремого дозволу влади.

У Мінкультури повідомили, що розглянути законність богослужінь на Майдані священиками Української Греко-Католицької Церкви попросила СБУ.