• Головна
  • Новини
  • Азаров зобов’язав Шемчука передати УПЦ (МП) комплекс у центрі Львова...

Азаров зобов’язав Шемчука передати УПЦ (МП) комплекс у центрі Львова

24.10.2013, 16:42
Азаров зобов’язав Шемчука передати УПЦ (МП) комплекс у центрі Львова - фото 1

Майновий комплекс військового містечка №212, що розташований у Львові на вулиці Пекарській, 57-59, передадуть Львівській ОДА, яку очолює Віктор Шемчук. Згідно із розпорядженням уряду, Львівська ОДА в свою чергу повинна передати комплекс у власність Львівської єпархії Української Православної Церкви.

ArticleImages_53649_1293264-s.jpgМайновий комплекс військового містечка №212, що розташований у Львові на вулиці Пекарській, 57-59, передадуть Львівській ОДА, яку очолює Віктор Шемчук. Згідно із розпорядженням уряду, Львівська ОДА в свою чергу повинна передати комплекс у власність Львівської єпархії Української Православної Церкви.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні Кабміну від 17 жовтня 2013 року, повідомляє ZAXID.NET.

zah.jpg

Як відомо, у вересні 2013 року Міністерство оборони звернулося до керівництва Львівської ОДА з проханням передати УПЦ (МП) майновий комплекс військового містечка №212 на вул. Пекарській. Цей комплекс межує поруч із храмом Христа Спасителя, яким опікується громада Християн віри Євангельської.

У 1992 році держава передала його Українській Християнській Місіі відродження і милосердя «Добрий самарянин», утвореного Церквою ХВЄ. Проте їм віддали лише частину захристійних кімнат, що ускладнювало роботу Місії. Кілька років поспіль віряни ХВЄ добивалися передачі приміщень єдиного храмового комплексу, однак безрезультатно.

Тому пропозиція передати цей комплекс УПЦ (МП) викликала у них занепокоєння і обурення. Єпископ ХВЄ Василь Боєчко навіть виступив із зверненням, у якому застерігав, що передача військового майна православним погіршить міжконфесійну ситуацію у місті та зашкодить євроінтеграційному напрямку України.

Услід за представниками громади ХВЄ проти передачі комплексу виступили депутати міської і обласної рад. З відкритим листом на адресу голови Львівської ОДА, облради та міськради звернулися представники інтелігенції, закликаючи УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської, яка домагається цього вже 21 рік.

До можливої передачі комплексу військового містечка УПЦ (МП), щоправда, прихильно поставилися митрополити двох інших православних гілок - УАПЦ Макарій (Малетич) та УПЦ КП Димитрій (Рудюк). У своєму листі до голови ОДА Віктора Шемчука вони попросили передати цій Церкві комплекс на Пекарській, мотивуючи це тим, що вся об’єднана православна громада Львівщини, яка є другою за чисельністю вірних у регіоні, підтримує таке рішеня.

Будівлі на вулиці Пекарській 57-59 є архітектурним комплексом. Тут діяв монастир за проектом інженера Б.Ростковського. Приблизно 1881 року тут створили інтернат для виховання і навчання української молоді. Разом з інтернатом існувало «Товариство опіки над уніятами».

Згідно з інформацією з державного архіву Львівської області, на початку ХХ сторіччя комплекс споруд ордену Воскресіння складався з костелу, інтернату для української молоді та двоповерхового будинку, що виходить фасадом на вулицю Пекарську. За радянських часів весь комплекс згаданих споруд передали військовим. Він став частиною військового шпиталю. У документах він проходив як військове містечко ВМ-212. Тут розташували лікувальний комплекс, інфекційну лікарню та віварій. Після розвалу СРСР військові втратили можливість фінансувати містечко. Храм на його території у 1992 р. передали протестантській Всеукраїнській Місії Милосердя «Добрий Самарянин». А 2006 року філія шпиталю остаточно перестала функціонувати. Військові опечатали входи з боку вул. Пекарської та лише охороняли територію. Тоді ж місія «Добрий Самарянин» звернулася до військових із проханням передати їй решту будівель військового містечка.

Євангелістам відмовили і Міноборони виставило будівлі на продаж. Продати комплекс не вдавалось, оскільки донедавна землю під військовими об’єктами не можна було продавати. Вдалось продати лише двоповерховий будинок. Його власником стало ТзОВ «Арія Моторс», яке у 2011 році перепродало куплене приміщення двом приватним особам за мізерну суму. За даними Личаківської райадміністрації, нещодавно ця занедбана будівля знову змінила власника. Будинок на Пекарській, 57 не є пам’яткою архітектури.