• Головна
  • Новини
  • Міністри України обговорили з Патріархом Кирилом підготовку святкування 1025-річчя Хрещення Русі...

Міністри України обговорили з Патріархом Кирилом підготовку святкування 1025-річчя Хрещення Русі

29.03.2013, 09:15
Міністри України обговорили з Патріархом Кирилом підготовку святкування 1025-річчя Хрещення Русі - фото 1
Перше засідання Церковно-громадської організаційного комітету Московського Патріархату з підготовки та проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі проведено 27 березня в Москві за участю делегацій Росії, України та Білорусі.

Москва.jpgПерше засідання Церковно-громадської організаційного комітету Московського Патріархату з підготовки та проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі проведено 27 березня в Москві за участю делегацій Росії, України та Білорусі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Патриархия.ру.

Від України у засіданні взяли участь митрополит Бориспільський Антоній, керуючий справами УПЦ (МП), митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Успенської Києво-Печерської лаври; Грищенко К.І., віце-прем'єр-міністр України; Вілкул Ю.Г., віце- прем'єр-міністр України, голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України", міський голова м. Кривий Ріг Дніпропетровської області; Герега Г.Ф., заступник міського голови м. Києва - секретар Київської міської ради.

Очолив засідання Патріарх Кирил. Він звернувся до присутніх зі вступним словом, у якому підкреслив, що головним результатом святкування 1025-річчя Хрещення Русі повинна бути "допомога людям відчути подих історії, відчути духовне споріднення, знайти свій вільний, самобутній шлях у майбутнє" народів Росії, України і Білорусі.

Патріарх Кирил вважає, що без цього триєдиного споріднення, яким "сформована наша унікальна цивілізація", народи названих країн "зраджують собі" і "не можуть бути щасливими".

Особливо, за словами Глави РПЦ, необхідно відзначити останні "25 років відродження нашої Церкви і віри", коли за короткий період "було побудовано стільки храмів, створено стільки християнських громад ..."

Як йдеться у повідомленні «Релігії в Україні», прагнення Патріарха Кирила ставити акценти на загальному спорідненість і самобутності трьох народів продиктовані не в останню чергу прагненням України до євроінтеграції, спробами виходу з орбіти впливу Росії і РПЦ. Тенденції до посилення незалежного від РПЦ управління присутні і в Українській Православній Церкві. Крім того, канонічну територію України у Московського Патріархату заперечує Константинопольська Церква, яка активно моніторить ситуацію в Україні для подолання церковного розколу.

В ході дискусії на засіданні Церковно-громадської організаційного комітету обговорювалися питання участі органів державної влади трьох країн у підготовці до ювілейних урочистостей, розробка плану основних заходів за участю Патріарха Кирила і глав держав.

По завершенні засідання Патріарх Кирил «до уваги до внеску у справу зміцнення традиційних духовних і культурних цінностей народів Росії, України, Білорусії» і у зв'язку з 50-річчям від дня народження вручив голові правління громадської організації «День Хрещення Русі» О.В. Кривошиї (лідер української групи "Брати Карамазови") орден святого рівноапостольного великого князя Володимира III ступеня.