• Головна
  • Новини
  • Не виключаю, що дехто з «державних мужів» хоче розколоти УГКЦ, - Патріарх Святослав...

Не виключаю, що дехто з «державних мужів» хоче розколоти УГКЦ, - Патріарх Святослав

21.02.2013, 11:38
Не виключаю, що дехто з «державних мужів» хоче розколоти УГКЦ, - Патріарх Святослав - фото 1
Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що очолювана ним Церква нині єдина як ніколи, проте існує чимало зацікавлених осіб, які хотіли б розколоти цю єдність і знищити УГКЦ.

hfjo.jpgПатріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що очолювана ним Церква нині єдина як ніколи, проте існує чимало зацікавлених осіб, які хотіли б розколоти цю єдність і знищити УГКЦ.

Таку думку він висловив у інтерв’ю «Независимой газете – религии», коментуючи можливість державної реєстрації релігійного угрупування Антоніна Догнала, відомого ще як група «підгорецьких отців».

«Перше, що б я хотів підкреслити, що сьогодні в УГКЦ розколу немає. У своєму внутрішньому житті ми єдині як ніколи. Але не склали зброю ті, які хотіли б, щоб наша Церква була розколота або перестала існувати. Ця група, про яку ви згадали - «підгорецькі отці», - ніякого відношення до нашої Церкви не має. Більш того, вона не має жодного відношення до Католицької Церкви. І про це є офіційна заяву Ватикану. Ця група сектантського типу займається мімікрією, камуфлюючись під Греко-Католицьку Церкву, змагаючись за офіційне державне визнання», - сказав Глава УГКЦ.

Патріарх Святослав (Шевчук) сподівається, що українська влада не зареєструє цю групу.

«Але я думаю, що нашим державним мужам вистачить мудрості, аби в таких питаннях не робити помилок. Хоча, відверто кажучи, я не здивувався б, якби з боку держави таке визнання відбулося», - сказав він.

За його словами, в історії УГКЦ вже були випадки, коли Церкву намагалися знищити особи, які видавали себе за греко-католиків.

«Наша Церква у своїй історії такі акції вже знала. Взяти хоча б Львівський псевдособор (Собор 1946 року, тоді УГКЦ під тиском радянської влади приєдналася до РПЦ. - «НГР»), на якому група священиків, які не мають права виступати від імені Католицької Церкви, привласнила собі це право, і влада це визнала», - наголосив першоєрарх.

«Можливо, схожий сценарій хтось прокручує і зараз, - додав Патріарх УГКЦ.