• Головна
  • Новини
  • Головний архітектор Києва хоче у відставку через Десятинну церкву...

Головний архітектор Києва хоче у відставку через Десятинну церкву

10.01.2013, 12:00
Головний архітектор Києва хоче у відставку через Десятинну церкву - фото 1
Головний архітектор Києва Сергій Целовальник готовий піти з посади в разі просування згори проекту будівництва нової Десятинної церкви на місці стародавнього храму.

images-(2).jpgГоловний архітектор Києва Сергій Целовальник готовий піти з посади в разі просування згори проекту будівництва нової Десятинної церкви на місці стародавнього храму, повідомляє сайт «Київ. Коментарі» з посиланням на «Сегодня».

«Тривалий час я намагався пояснити дуже впливовим людям, що будувати новий храм над залишками фундаменту Десятинної церкви, які є світовим надбанням, не можна. Щоб їх музеєфікувати і вберегти артефакти археологічних розкопок, що знаходяться на глибині 2,8 метрів, від знищення, достатньо спорудити легкі, але міцні (щоб не провалилися, як попередні, від ваги снігу) конструкції навісу», - сказав архітектор.

За його словами, «для створення залізобетонної платформи, на якій конкурсанти, а потім і проектувальники, пропонують побудувати черговий храм-«новоділ», потрібно створити відповідну основу з пальового поля... Не треба бути будівельником, щоб зрозуміти, що залишків фундаментів не залишиться».

«Мої аргументи були підкріплені юридичною та містобудівною позиціями, а також законами, міжнародними конвенціями, під якими підписалася і Україна, якими заборонено відтворювати щось на місці історичних пам’яток, чого не було в історії або про фізичне тіло якого немає іконографічних або літературних свідчень», - заявив Целовальник.

«А в містобудівному контексті: неможливо сьогодні «втиснути» соборний храм, який повинен мати простір навколо себе, в сучасну забудову. Тут і безпосередня близькість Андріївської церкви, і житлових будинків, і транспортних артерій, що підрізають саме основу храму. Але головне - для чого все це? Щоб внизу зробити нібито музей, а нагорі побудувати споруду, нібито Десятинну церкву, з сучасних конструкцій, що не має жодного стосунку до історії. Блаженнійший Володимир, у якого я був на аудієнції, благословив не будувати на цьому місці», - сказав він.

На запитання, чи правда, що через Десятинку він був готовий навіть написати заяву, Целовальник відповів: «Це не позиція - написати заяву або грюкнути дверима і красиво піти від відповідальності. Я пішов до мого керівника, Олександра Павловича Попова і сказав, що я прийняв рішення, і що якщо на нього будуть тиснути згори (я ж казав, що людина нагорі дуже впливова, і до цього моменту «вплинула» вже на рішення декількох членів конкурсної комісії), то я готовий написати заяву про звільнення, що могло б, на мій погляд тоді, полегшити керівнику маневр. Але він мене відправив працювати. І донині своєї позиції не міняв», - підсумував головний архітектор Києва.

Як повідомляли « Коментарі», УПЦ (МП) вже давно лобіює проект «відтворення» Десятинної церкви. Біля фундаменту древнього храму навіть зведена каплиця УПЦ (МП). У грудні минулого року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 1074 «Про відродження унікального символу Православ’я - церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві», поданий представником Президента в парламенті Юрієм Мірошниченком.