• Головна
  • Новини
  • Священика УПЦ КП влада Кіровоградщини змушує перейти в УПЦ (МП) , - заява парафіян...

Священика УПЦ КП влада Кіровоградщини змушує перейти в УПЦ (МП) , - заява парафіян

14.09.2012, 12:31
Священика УПЦ КП влада Кіровоградщини змушує перейти в УПЦ (МП) , - заява парафіян - фото 1

Парафіяни релігійної громади Святого Володимира УПЦ КП смт. Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, звернулися до Президента України, прем’єр-міністра, міністра культури України, генерального прокурора та голови Служби Безпеки України з вимогою відновити законність у їхньому селищі.

novoarch.jpgПарафіяни релігійної громади Святого Володимира УПЦ КП смт. Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, звернулися до Президента України, прем’єр-міністра, міністра культури України, генерального прокурора та голови Служби Безпеки України з вимогою відновити законність у їхньому селищі. Віряни Київського Патріархату заявляють, що місцеві органи виконавчої влади змушують їхнього настоятеля перейти у юрисдикцію Московського Патріархату.

«У липні 2012 року голова місцевої райдержадміністрації Кожухар Олег Володимирович неодноразово викликав настоятеля нашої громади і, застосовуючи улещування та погрози, намагався примусити о. Іллю перейти до Московського Патріархату», - зазначають парафіяни у відкритому листі, який оприлюднив офіційний сайт УПЦ КП.

«В цей же час Демішкан Володимир Федорович обманним шляхом отримав оригінали установчих документів громади і, як нам стало відомо з відповіді губернатора на лист єпископа Марка, подав нібито від громади (!) заяву до обласної адміністрації про перехід громади під руку Москви. Всупереч вимогам ст. 12-14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», п. 8 Статуту громади така заява була прийнята до розгляду Кіровоградською облдержадміністрацією», - йдеться у листі.

Віряни Київського Патріархату наголошують, що заяву їхньої громади, прийняту на парафіяльних зборах від 02.08.2012 року, чиновники до уваги не взяли.

«Новоархангельська районна державна адміністрація повідомила, що такі збори не відбувалися взагалі (!). Однак законом визначено, що Парафіяльні збори складаються не з представників райдержадміністрацій, не з чиновників, а з православних віруючих, кліриків і мирян, які регулярно відвідують богослужіння і перебувають у послухові настоятелю. Нахабно, цинічно і відверто знехтувані права сотень мешканців Новоархангельська – вірних Київського Патріархату» - стверджують автори відкритого листа.

Як заявляють парафіяни УПЦ КП, що тиск на їхнього настоятеля та громаду чиниться «з метою забрати Свято-Володимирський храм, який збудовано українською релігійною громадою, і віддати його тим, кого Шевченко влучно назвав: «Раби, підніжки, грязь Москви».

Під листом підписалося разом з настоятелем громади більше трьохсот парафіян храму. Також готується офіційна заява Управління Кіровоградської єпархії УПЦ КП.