• Головна
  • Проекти
  • У Запорізькій ОДА відбулась зустріч з представниками конфесій. Не всі задоволені її результатами...

У Запорізькій ОДА відбулась зустріч з представниками конфесій. Не всі задоволені її результатами

23.12.2011, 14:24
У Запорізькій ОДА відбулась зустріч з представниками конфесій. Не всі задоволені її результатами - фото 1
Обговорили головні проблеми суспільства та шляхи спільної роботи з їх розв’язання.

Запоріжжя.jpgexklusiv.gifУ Запорізькій облдержадміністрації 20 грудня відбулася зустріч очільника області Олександра Пеклушенка з представниками більшості релігійних організацій регіону. Її учасники обговорили головні проблеми суспільства та шляхи спільної роботи з їх розв’язання.

«Я довго чекав на цю зустріч і дуже розраховую на співпрацю облдержадміністрації з представниками усіх релігійних організацій. У нас з вами є одна дуже важлива місія: ми маємо об’єднатися заради нашого сьогодення та майбутнього. Немає жодної релігії та вірування, в основі яких стояло б зло або ненависть. Всі ви несете в суспільство світло, і саме з вашою допомогою ми хочемо об’єднати людей навколо високих моральних принципів, загальнолюдських цінностей та привернути їх до віри, без якої ми всі приречені», — зазначив Олександр Пеклушенко, слова якого наводить сайт Запорізької ОДА.

Під час зустрічі представники релігійних організацій розповіли про свою діяльність, запропонували можливу співпрацю.

Так, керуючий Запорізькою єпархією Української Православної Церкви архиєпископ Лука підкреслив, що священнослужителі мають активніше брати участь у роботі інституту сім’ї, проводити спільно з владою акції соціального характеру, а також запропонував проводити в школах уроки милосердя.

Декан Донецько-Харківського екзархату, настоятель храму Святого архистратига Михаїла Української Греко-Католицької Церкви протопресвітер Андрій запропонував привчати молодь до культури, пропонуючи їм альтернативу тютюну, алкоголю та нездоровому способу життя.

«Зараз ми спостерігаємо моральний занепад молоді, який несе з собою страшні наслідки. Нам треба виходити на контакт з молодим, підростаючим поколінням та показувати, що є альтернатива. Нещодавно на одному бігборді я побачив напис: «Запорізький край – душа України». Ми маємо зробити все можливе, щоб відповідати цьому статусу, а без перевиховання молоді це неможливо», — зазначив протопресвітер Андрій.

Інші представники релігійних організацій розповіли про позитивний досвід залучення ними молоді до волонтерської роботи, про методи впливу на підростаюче покоління та про головні, на їх думку, проблеми сучасного суспільства.

Проте, як повідомляє власкор РІСУ Анна Макушинська, коли керівник громад ЄХБ в Запорізькій області Павло Метленко намагався підняти питання щодо нерівного і вибіркового ставлення влади до різних релігійних конфесій, голова ОДА рішуче обірвав його, повернувши обговорення в русло окреслених владою проблем сім'ї та низького рівня духовності суспільства.

Наприкінці зустрічі Олександр Пеклушенко пообіцяв і надалі активно спілкуватися з релігійними організаціями області та підтримувати всі позитивні об’єднуючі ініціативи.

«Я побачив у вас партнерів, і дуже сподіваюся, що це взаємно. Ми повинні об’єднати свої зусилля і змінювати ситуацію не за допомогою пропаганди, а реальними прикладами та пошуком і залученням активної молоді, тож надалі будемо активно співпрацювати. Хотілося б окремо сказати щодо проведення уроків милосердя: ми знайдемо законний спосіб проводити їх у школах. А ще я хочу, щоб ви знали: ваші проблеми – це наші проблеми, тож якщо у вас щось трапиться – завжди звертайтеся до обласної влади та до мене особисто, будемо вирішувати», — запевнив Олександр Пеклушенко.

Як зазначає власкор РІСУ, жодного офіційного рішення за підсумками зустрічі не було прийнято, хоча, зазвичай, практика проведення подібних заходів передбачає прийняття хоча б формальних рішень, плану спільних дій тощо. Усі пропозиції та зауваження присутніх голова ОДА ретельно занотував і висловив готовність до їх практичної реалізації.

Натомість після зустрічі частина учасників зібрання висловила скептицизм щодо можливості подальшої продуктивної співпраці з владою. У той же час вони заявили про бажання діалогу між собою у форматі особистих і міжконфесійних зустрічей, проведення круглих столів, науково-практичних конференцій, спільних молитов, у тому числі під егідою Української асоціації релігійної свободи, голова місцевого осередку якої — Олександр Клемешин — також був на зустрічі в ОДА.

Довідкова інформація:

У Запорізькій області нараховується близько 1000 релігійних організацій 43 релігійних напрямів та течій.

Найбільш поширеним залишається православ’я, яке складає 51,1 відсотка від загальної кількості релігійних організацій, у тому числі УПЦ (МП) – 36,6%, УПЦ КП – 11,6%, РПЦЗ – 1,4%, УАПЦ – 1%, інші – 0,5%.

Протестантські організації складають близько 39% від загальної чисельності релігійних організацій, римо- і греко-католики, юдеї, мусульмани та представники новітніх релігій — 10%.