• Головна
  • Новини
  • Відновлена одеська кірха почала руйнуватися: ремонту заважає конфлікт між українськими та німецькими лютеранами...

Відновлена одеська кірха почала руйнуватися: ремонту заважає конфлікт між українськими та німецькими лютеранами

11.08.2015, 15:08
Відновлена одеська кірха почала руйнуватися: ремонту заважає конфлікт між українськими та німецькими лютеранами - фото 1

Відновлений в 2010 році одеський кафедральний собор святого Павла, що на вул. Новосєльського, може завалитися. За матеріалом «Думской», у грудні минулого року під будинком вийшла з ладу труба теплотраси. Протягом трьох місяців фундаменти собору та гуртожитку, що поруч, були підтоплені теплоносієм.

Відновлений в 2010 році одеський кафедральний собор святого Павла, що на вул. Новосєльського, може завалитися. За матеріалом «Думской», у грудні минулого року під будинком вийшла з ладу труба теплотраси. Протягом трьох місяців фундаменти собору та гуртожитку, що поруч, були підтоплені теплоносієм.

Німецька кірха Одеси

У результаті собор нахилився більш ніж на 10 см і зараз продовжує осідати, цьому не зарадив навіть ремонт магістралі. У стіні та в підлозі храму утворилася велика тріщина розміром з долоню, а на площі перед спорудою деформувалася тротуарна плитка.

Німецька кірха Одеси

Євангельсько-лютеранська церква Баварії, на кошти якої у 2005-2010 роках відновили храм, розробила проект із порятунку пам’ятки архітектури. Проте роботи не можуть розпочати через конфлікт між німецькими лютеранами та керівництвом Німецької Євангельсько-Лютеранської Церкви в Україні.

Довіра між організаціями була втрачена після того, коли новий голова НЄЛЦУ єпископ Сергій Машевські звинуватив баварських одновірців у причетності до дій колишнього фіндеректора НЄЛЦУ, який нібито привласнював німецькі гроші. Баварці звинуватили його у наклепі, образилися і взагалі припинили фінансування українських братів.

«Усі роки незалежності НЄЛЦУ залежала від ресурсів своїх донорів, у першу чергу – від баварської Церкви. Протягом 25 років підтримки баварці надали нам допомогу більше ніж у 10 млн євро, відновили 28 об’єктів на території України. До цього списку входить і споруда собору, який ми звикли називати кірхою. Зараз це все припинили. Поза тим, врятувати храм за свої кошти НЄЛЦУ не спроможна», — каже член громади собору св. Павла Оксана Клюндт.

Частина вірних, у свою чергу, звинувачує Сергія Машевскі в узурпації влади, рейдерському захопленні громади як юридичної особи. За їх словами, він звільняє «неугодних» і блокує роботу благодійних організацій, які орендують приміщення в Німецькому центрі.

Останнє приміщення належить єпископату. Щоб заробляти на оренді, церква заснувала ТзОВ «Фірма Кірхебау», якому передала право користування приміщенням.

лист щастя

«Ми здавали приміщення, а церква як один із засновників отримувала свої дивіденди, — каже директор компанії Юрій Байдельшпахер. — Але декілька днів тому всі орендарі отримали листи, де їм у формі ультиматуму пропонували переоформити договори безпосередньо з єпископатом. І це враховуючи те, що не відбувалося засідання засновників, на якому НЄЛЦУ вийшла б зі складу засновників нашої компанії, чим би змогла спричинити вихід з компанії Німецького центру».

Конфлікт в НЄЛЦУ

У результаті конфлікту 9 серпня декілька орендарів, серед яких була і школа Теофіла Ріхтера, не змогли потрапити до своїх кабінетів. За словами директора школи Тетяни Мартинової, подібні дії єпископату ставлять під загрозу саме існування школи.

«Декілька днів тому прийшов лист з вимогою підписати договір безпосередньо з єпископатом, з підвищенням орендної плати втричі, — розповідає директор. – Але в нас усе ще дійсний договір з компанією «Кірхебау», котра і здає нам приміщення, тому ми відмовилися. Сьогодні вдень я прийшла на роботу, але в наших кабінетах вночі хтось змінив замки. Там знаходиться уся власність школи, і зараз я не знаю, чи першого вересня наші учні сядуть за свої парти».

За словами опонентів Машевскі, з часу зміни керівництва НЄЛЦУ було звільнено 60 % співпрацівників і священнослужителів релігійної організації, закрили проект «Міжнародна біблійна школа», на межі виживання міжнародний християнський табір «Глорія», та є сумніви, що цього року вдасться провести традиційний різдвяний ярмарок.

Що ж до ситуації з собором, то у НЄЛЦУ немає коштів на ремонт храму, а відносини з донорами зіпсовані.

Руйнування храму

«Думская» намагалася отримати коментар від єпископа Машевського, але не вдалося.