• Головна
  • Новини
  • За останні три роки українці позитивніше почали ставитися до євангельських протестантських Церков, – дослідження...

За останні три роки українці позитивніше почали ставитися до євангельських протестантських Церков, – дослідження

11.11.2016, 13:00
За останні три роки українці позитивніше почали ставитися до євангельських протестантських Церков, – дослідження - фото 1
Магістр державного управління Валерія Чорнобай завершила роботу над першим в Україні науковим соціологічним дослідженням, метою якого було дослідити ставлення населення України до євангельських протестантських (зокрема до п’ятидесятницьких) Церков.

Магістр державного управління Валерія Чорнобай завершила роботу над першим в Україні науковим соціологічним дослідженням, метою якого було дослідити ставлення населення України до євангельських протестантських (зокрема до п’ятидесятницьких) Церков, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт п’ятидесятників України.

Чорнобай1.jpg

Дослідження проводилося по всій території України методом інтерв’ю. У ньому взяв участь 1951 респондент, представники чотирьох вікових категорій, різного рівня освіти, статі (44% чоловіки, 56% жінок). Люди різної релігійної приналежності.

 "Основною гіпотезою було припущення, що, по-перше, суспільна діяльність євангельських Церков в Україні за останні 3 роки вплинула на зміну ставлення населення на краще. По-друге, ми припускаємо, що крім самої діяльності євангельської церкви, такі чинники, як вік, освіта та регіон проживання респондентів, впливають на ставлення людей до цієї Церкви", – розповідає Валерія Чорнобай.

Виявилось, що про діяльність євангельської протестантської Церкви знає загалом більш 55% населення України, біля 37% – не знають, і для 8% було складно відповісти. Як і очікувалося, найбільш обізнаними про діяльність євангельських церков є жителі західного регіону країни.

Дослідження розвіяло міф про «страшну секту». "Насправді найбільше респондентів (майже 40%) сприймають євангельську церкву як звичайну християнську церкву, тоді як 17,6% – як культ чи закриту секту, – каже Вікторія. – Одночасно майже 8% ставляться до неї як до клубу за інтересами і ще приблизно 6% – як до громадського руху. 5% респондентів вибрали «інший варіант»... А більше як 23,5% взагалі не мають жодних асоціацій, можливо, через те, що не знають про жодну місцеву євангельську церкву".


Дослідження-1.jpg
Що стосується оцінки респондентами різних видів діяльності євангельських християнських Церков в Україні, то найбільш відомими (60%) та одночасно схваленими (49,5%) є соціальна і матеріальна допомога. Також люди знають про профілактично-просвітницьку діяльність євангельських церков серед дітей та молоді (49% схвалюють її).

Досить високу позитивну оцінку отримали і такі види діяльності церков, як волонтерська допомога військовим, полоненим та пораненим в зоні АТО та взаємодопомога між членами цих громад (48% та 47% відповідно).

Досить високий відсоток населення зазначив, що йому невідомо, наскільки віровчення євангельської церкви є відповідним Святому Писанню, Біблії (46%), і ще 10% відповіли, що їм це байдуже.

Найбільш обізнаними щодо діяльності євангельської Церкви виявилися люди середнього віку 36-55 років (55%), а молодь віком від 18-25 років – найменш обізнаною (лише 43%).

Як показує дослідження, за останні три роки 65% стали позитивно оцінювати порядність протестантських євангельських віруючих, а це майже вдвічі більш позитивна оцінка порівняно із 35% тих, у кого за останні 3 роки не змінилося ставлення до цієї Церкви.

Таким чином, робить висновок дослідниця, «можна стверджувати, що на позитивну зміну у ставленні громадян до протестантських Церков вплинула не стільки їх соціальна, просвітницька чи волонтерська робота, скільки здебільшого порядність членів цих громад».