• Головна
  • Новини
  • Протестанти України черговий раз засудили діяльність і вчення Володимира Мунтяна...

Протестанти України черговий раз засудили діяльність і вчення Володимира Мунтяна

10.10.2013, 14:56
Протестанти України черговий раз засудили діяльність і вчення Володимира Мунтяна - фото 1
Діяльність Володимира Мунтяна, апогеєм якої став біблійний коледж «Гора Мойсея», який проводиться у київському Палаці Спорту і нараховує біля 10 000 студентів, викликала негативну реакцію як українських конфесій, так і засобів масової інформації.

muntian_vladimir.jpgГолова Собору незалежних євангельських церков України (СНЄЦУ) Анатолій Калюжний 6 жовтня зробив заяву про засудження діяльності і вчення Володимира Мунтяна під час недільного Богослужіння, повідомив РІСУ Олексій Гордєєв.

«Коли він приїхав до Києва і зустрівся з лідерами українських церков, ми почали ставити під питання його доктрини і життя, – коментує Калюжний. - На все це він не міг відповісти, взяв паузу та через три дні написав заяву щодо виходу з Української міжцерковної ради».

За словами голови СНЄЦУ, різкі кроки Мунтяна та його нездатність реагувати на критику викликали серед лідерів українського євангельського протестантизму здивування та категоричне засудження. Калюжний зазначає, що його позицію послідовно підтримують українські баптисти та Союз євангельських церков «Українська місіонерська церква» на чолі з Валерієм Решетинським. «Рух Мунтяну – це один з нових харизматичних рухів, з яким ми не маємо жодних стосунків і жодного спілкування», – каже В’ячеслав Нестерук, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів.

«Все, що робить ця людина, має ознаки маніпуляцій, єресі і дуже небезпечні для нашої віри, оскільки забирають людину від Христа. Це і моя позиція, і позиція керівників більшості церков: ця проблема буде більшою, ніж проблема з Сандеєм (Аделаджою) та King`s Capital», – підсумовує Калюжний.

Нагадаємо, що бурхлива діяльність Володимира Мунтяна, апогеєм якої став біблійний коледж «Гора Мойсея», який проводиться у київському Палаці Спорту і нараховує біля 10 000 студентів, викликала негативну реакцію як українських конфесій, так і засобів масової інформації.

24 липня вийшла  світ заява Всеукраїнського Союзу церков християн віри євангельської щодо діяльності Володимира Мунтяна, де констатовано, що проповідник «відхилився від євангельського вчення та знаходиться у духовній омані і зведенні». Рішуче відмежування ВСЦ ХВЄ від діяльності Мунтяна стало імпульсом для дискусій всередині протестантського середовища і було дещо пізніше, 30 вересня, підтримане єпископом Об’єднання християнської євангельської Церкви живого Бога Сергієм Балюком. Він не тільки консолідувався з заявою ХВЄ, але й підкреслив негідні методи праці Мунтяна. «Реклама, методи служіння та засоби приваблення людей мають сумнівний характер. Всюди у наших зібраннях ходять «агітатори», які займаються розкраданням та переманюванням не утверджених душ у даний рух», – підкреслює С.Балюк. 

Релігійна активність Мунтяна також перетворилась на об’єкт інтересу з боку як російських, так і українських ЗМІ та телебачення зокрема. У квітні часопис «Країна» писав про цікаві практики не випуску людей зі служінь, 30 вересня розгромним сюжетом про «вигнання бісів з українців та мільйонів з гаманців» вибухнула російська телекомпанія «НТВ», а 7 жовтня естафетну паличку перехопило українське телебачення.