• Головна
  • Новини
  • Новий лідер кримських караїмів буде домагатися повернення сімферопольської кенаси...

Новий лідер кримських караїмів буде домагатися повернення сімферопольської кенаси

17.06.2013, 14:26
Асоціація кримських караїмів "Кримкарайлар" обрала нового голову. На посту голови асоціації Володимира Ормелі змінив 25-річний Ілля Кальфа.

Асоціація кримських караїмів "Кримкарайлар" обрала нового голову. На посту голови асоціації Володимира Ормелі змінив 25-річний Ілля Кальфа, повідомляє "Релігія в Україні".

Володимир Ормелі, який очолював "Кримкарайлар" протягом 12 років, добровільно склав з себе повноваження, але залишився почесним головою асоціації кримських караїмів і продовжує очолювати Всеукраїнську асоціацію караїмів.

Свого послідовника Ормелі характеризує як перспективного і здатного та покладає на нього великі надії. "Я впевнений, що він буде хорошим головою", – поділився Володимир Ормелі.

Ілля Кальфа викладає комплекс природничих наук у Сімферопольському вищому професійному училищі ресторанного сервісу та туризму. Він складається в асоціації з 1997 року.

Новий глава асоціації розповів, що його пріоритетними завданнями на посаді є захист караїмської святині – Чуфут-Кале – і повернення караїмам сімферопольської кенаси (молитовного будинку караїмів). "Коли ми цього доб'ємося, я буду вважати свою роботу задовільною та завершеною", – зазначив Кальфа.

Асоціації кримських караїмів "Кримкарайлар" як і раніше забороняють проводити традиційні культурні заходи на території Чуфут-Кале. Караїми звинувачують керівництво Бахчисарайського заповідника, у віданні якого знаходиться фортеця, в тому, що воно хоче відібрати у них святиню.

Сімферопольська кенаса – культова споруда (храм) караїмів у Сімферополі, пам'ятник архітектури кінця XIX століття. Кенасса побудована на вулиці Караїмській, поруч зі старим будинком кенаси в 1891-1896 роках через збільшення чисельності караїмської громади, на кошти самої громади. 5 березня 1930 за рішенням місцевої влади кенасу закрили. У 1934-1935 роках будівлю перебудовали, частково позбавивши культового декору. З 1936 року в будівлі знаходиться редакція радіомовлення Державної телерадіокомпанії "Крим".