• Головна
  • Новини
  • У Львові представлять виставку, присвячену одній з найвідоміших синагог Європи...

У Львові представлять виставку, присвячену одній з найвідоміших синагог Європи

13.07.2015, 11:38
У середу, 15 липня, на площі Арсенальній у Львові просто неба відкривається виставка американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза». Початок – о 18:00.

У середу, 15 липня, на площі Арсенальній у Львові просто неба відкривається виставка американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза». Початок – о 18:00.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

За словами автора, експозиція є візуальною та текстовою медитацією про час, втрату та пам’ять довкола однієї із найбільш відомих синагог Європи.

Виставка складається з трьох частин – власне фотографій, малюнків крейдою та есе.

«У своєму проекті, реалізованому у 2014 році, автор поєднав широкоформатні фотографії, малюнки та есе. Чорно-білі фото представляють погляд на сучасний стан будівлі, а малюнки крейдою відображають уявлення та рефлексії про синагогу, що знаходилася тут до Другої світової війни. Проект протиставляє ці суперечливі зустрічі – між уявною та реальною «Золотою Розою». Тим часом персонаж Скорботника, який з’являється у есе, промовляє одночасно голосом автора та знищеної спільноти, що колись тут жила», – зазначають організатори.

Важливо наголосити, що виставка Джейсона Франциско є першою публічною подією серед тих, які супроводжуватимуть проект «Простір синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність».

За словами організаторів, «Простір синагог» – це ініціатива спрямована на вшанування історії євреїв у Львові, усвідомлення трагедії Голокосту, показ спільного минулого та творення нових меморіально-освітніх просторів у місті. Першим етапом є консервація вцілілих залишків синагоги «Золота Роза», ознакування місця Бейт Гамідрашу та створення меморіальної інсталяції «Увіковічнення».

Переосмислення сучасного місця площі Арсенальної та навколо як простору єврейської історії Львова та спільної спадщини є частиною ширшого суспільного діалогу – і з минулим, і між сучасниками. Ідея виникла під час міжнародної конференції у 2008 році, а розробка концепцій та документації тривала більше п’яти років. Завершити проект планують до кінця 2016 року.

Ініціатива реалізується Управлінням охорони історичного середовища ЛМР у партнерстві з Центром міської історії та Проектом українсько-німецької співпраці «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» ЛМР та Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) у співпраці з єврейськими організаціями в Україні та світі.