• Головна
  • Новини
  • В Україні створено «Службу 910» - допомога євреям у екстрених ситуаціях...

В Україні створено «Службу 910» - допомога євреям у екстрених ситуаціях

22.10.2014, 11:03
Об'єднана Єврейська Община України створила єдину «Служба 910», покликана надати негайну допомогу євреям України у випадках екстрених ситуацій і діятиме по всій країні у цілодобовому режимі 24/7 увесь рік.

Об'єднана Єврейська Община України створила єдину «Служба 910», покликана надати негайну допомогу євреям України у випадках екстрених ситуацій і діятиме по всій країні у цілодобовому режимі 24/7 увесь рік.

Службу порятунку слід негайно звертатися у випадках:

- Загрози життю;

- Загрози здоров'ю;

- Загрози честі і гідності (прояви антисемітизму).

Для всіх мобільних мереж дзвінки на номер 910 - безкоштовні.

Зі стаціонарного телефону рекомендується зв'язатися з оператором Служби за номером 0800600910 - для абонентів фіксованого зв'язку це безкоштовно, а якщо на нього зателефонувати з мобільного - вартість буде за тарифами оператора.

«Ця єдина служба порятунку для євреїв - наш унікальний проект, - зазначив Михайло Ткач, директор ОЄОУ. - Ми створили спеціальний контакт-центр, звернутися в який може кожен єврей в разі екстрених ситуацій, які, не дай Б-г, можуть виникнути з ним або його близькими. На сьогоднішній день проект служби порятунку знаходиться на етапі свого становлення. Ми удосконалюємо технічні аспекти, ведемо активні переговори з різними організаціями та інстанціями в регіонах країни: правоохоронними органами, медичними, соціальними службами. Служба 910 вже діє, а в самий найближчий час - запрацює на всі сто відсотків, щоб ми могли повноцінно і максимально швидко надавати екстрену допомогу нужденним, незалежно від місцезнаходження наших клієнтів ».

Робота контакт-центру діє за такою схемою:

- У разі загрози слід зателефонувати на короткий номер 910 або стаціонарний 0800600910.

- Інформація обробляється оператором за категоріями (особа, яка звернувся повинна коротко описати ситуацію і надати необхідну інформацію).

- Потім оператор контакт-центру надасть негайну допомогу (виклик екстрених служб) або ж оформить запит з питання яке цікавить клієнта і передасть його у відповідні компетентні органи і місцеві громади.

- Всі запити беруться на особливий контроль ОЄОУ, і реакція на них офіційних осіб та громадських організацій фіксується в обов'язковому порядку.

Загальна координація роботи «Служби 910» і вирішення всіх питань відбувається у взаємодії з правоохоронними та силовими структурами, органами державної та місцевої влади.

Як інформує сайт Дніпропетровської єврейської общини, «Служба 910» працює цілодобово, включаючи Шабат і єврейські свята, бо її діяльність.

Як відомо, згідно єврейським законом, користування телефоном і будь-якими іншими електропристроями заборонено в Шабат, однак суботні заборони можна і повинно порушити в тому випадку, якщо існує загроза життю - «саканат нефашот».

Робота «Служби 910» виконує мицву «піккуах нефеш» (порятунок життя, турбота про збереження життя), яка заснована на словах Тори: «Не стій [в бездіяльності] при вигляді крові ближнього твого» (Лев. 19:16) і сформульована в Талмуді (Санха. 73а і Йома 85а), де сказано, що вона важливіша за виконання багатьох приписів і законів, включаючи заборони Суботи і свят - «пікуах нефеш дохе ет ха-Шабат» - «порятунок життя відсторонює Суботу». На цій підставі в Ізраїлі працює швидка допомога «Маген Адом» та інші екстрені служби, на цій підставі свій військовий обов'язок виконували солдати та працівники служби тилу в «Війну Судного Дня», яку арабські країни навмисно розв'язали в найсвятіший день року - Йом Кіпур.