• Головна
  • Новини
  • Єврейській громаді вдалося врятувати Сувої Тори від російських окупантів і антисемітів в Криму...

Єврейській громаді вдалося врятувати Сувої Тори від російських окупантів і антисемітів в Криму

22.03.2014, 11:02
Головний реформістський рабин Криму Михайло Капустін був змушений тікати з Сімферополя до Києва, побоюючись антисемітських настроїв, які різко посилилися на території півострова після його відторгнення від України.

Головний реформістський рабин Криму Михайло Капустін був змушений тікати з Сімферополя до Києва, побоюючись антисемітських настроїв, які різко посилилися на території півострова після його відторгнення від України.

«Наше місто Сімферополь окупований російськими військами! Допоможіть нам, врятуйте нашу країну, врятуйте Україну! Просіть допомоги у свого уряду, перед Росією ми відчуваємо себе безпорадними!» – пише Михайло Капустін , якого цитує ізраїльський сайт Курсор. Про це повідомляє сайт Главное.

Про небезпеку, що загрожує євреям у зв'язку з російським вторгненням до Криму, рабин Капустін, який працював у Сімферополі з 2007 року, розповів, зокрема, в інтерв'ю газеті «Юдише Альгемайне», яка видається в Німеччині.

Нагадаємо, в ніч на 28 лютого, незабаром після вторгнення до Криму російських військ, вандали розписали стіни реформістської синагоги « Нер-Тамід», розташованої на вул. Сергєєва- Ценського в Сімферополі, написами російською мовою "Смерть жидам!".

Повідомлення про цей інцидент передав у пресу голова Асоціації єврейських організацій і громад Криму Анатолій Гендін .

За словами Гендина, двері і фасад синагоги були розмальовані свастиками і написами «Смерть жидам». Він також підкреслив, що подібна антисемітська акція – перша за часи незалежності України і відбулася вона вже під час окупації Криму Росією.

Так само відмовилися від присутності в Криму і посланці організації ХАБАД в Сімферополі Іцхак - Меїр Ліфшиц і його дружина Лея. Зараз, за їх словами, вони здійснюють дистанційне управління найбільшою громадою Кримського півострова.

Рабин Ліфшиц дізнався про заворушення в центрі столиці Криму, повертаючись на півострів з США. У Москві йому повідомили про те, що аеропорт Сімферополя блокований озброєними людьми.

У цій ситуації було прийнято рішення врятувати знаходяться в сімферопольському "Бейт - Хабад " Сувої Тори і тимчасово відмовитися від присутності посланців Любавічського ребе на Кримському півострові.

Леї Ліфшиц за допомогою своїх друзів в Донбасі вдалося отримати квиток на потяг Сімферополь -Донецьк і врятувати Сувої Тори від проросійських шовіністів, які в будь-який момент могли влаштувати погром у "Бейт-Хабад".