• Головна
  • Новини
  • У Криму, незважаючи на заборони «влади», вшанували пам'ять Челебіджіхана...

У Криму, незважаючи на заборони «влади», вшанували пам'ять Челебіджіхана

24.02.2015, 10:19
У Криму, незважаючи на заборони окупантів, пройшли заходи, присвячені 97-ій річниці трагічної смерті кримськотатарського політичного і суспільного діяча, автора національного гімну кримських татар, Муфтія мусульман Криму, Польщі, Білорусі і Литви Номана Челебіджіхана.

У Криму, незважаючи на заборони окупантів, пройшли заходи, присвячені 97-ій річниці трагічної смерті кримськотатарського політичного і суспільного діяча, автора національного гімну кримських татар, Муфтія мусульман Криму, Польщі, Білорусі і Литви Номана Челебіджіхана.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

У Севастополі на площі Повсталих біля меморіальної дошки, встановленої на будівлі колишньої міської в'язниці в пам'ять голови Кримського уряду, Муфтія мусульман Криму і організатора першого кримськотатарського Курултаю Номана Челебіджіхана з ранку невеликими групами збиралися люди і несли квіти.

За словами голови Севастопольського регіонального меджлісу Енвера Мамутдінова, 23 лютого в Севастополі біля меморіальної дошки Челебіджіхану традиційно збиралися кримські татари, проте цього року міська влада заборонила пам'ятні заходи у зв'язку з тим, що «тепер цього дня відзначається державне свято, день захисника Вітчизни».

«У місті проходять 4 великих заходи, тому нам не дали дозволу на проведення нашого заходу», - розповів голова Севастопольського меджлісу.

Як зазначив Мамутдінов, цього року Севастопольським меджлісом створений оргкомітет з підготовки святкування 100-ліття з дня смерті Челебіджіхана, у зв'язку з чим в місті планується встановити пам'ятник народному героєві.

23 лютого в Сімферополі в Кримськотатарському музеї мистецтв відбулася також відкрита лекція на тему «Творча спадщина Номана Челебіджіхана», на якій організатори заходу розповіли про літературні твори національного лідера.

Окрім того, на телеканалі ATR цього дня пройшов телемарафон, присвячений пам'яті Челебіджіхана.

Підбив підсумки в понеділок і п'ятий традиційний турнір з національної боротьби куреш, присвячений пам'яті Номана Челебіджіхана.

20 лютого, в п'ятницю, в кримських мечетях пройшли Богослужіння, присвячені 97-ій річниці смерті національного героя.

Проте присвячений Челебіджіхану загальнокримський мітинг, запланований Меджлісом на 22 лютого у дворі ханського палацу Бахчисараю, кримська «влада» проводити заборонила.

Довідка: Номан Челебіджіхан народився в сім'ї імаму сільської мечеті, вчився в Бахчисараї, Стамбулі і Петербурзі. Один із засновників стратегії національної боротьби кримських татар, в 1918 році поліг жертвою революційного терору в Криму. 23 лютого червоноармійці-матроси розстріляли Челебіджіхана в севастопольській в'язниці і тіло його викинули в море.