• Головна
  • Новини
  • В анексованому Криму знайшли будинки, побудовані з мусульманських надгробків...

В анексованому Криму знайшли будинки, побудовані з мусульманських надгробків

18.08.2014, 14:23
В анексованому Криму знайшли будинки, побудовані з мусульманських надгробків - фото 1
У селі Корбек (Ізобільне) під Алуштою виявлені мусульманські надгробні плити - башташі, які використовувалися для будівництва будинків радянських часів.

Крим.jpgУ селі Корбек (Ізобільне) під Алуштою виявлені мусульманські надгробні плити - башташі, які використовувалися для будівництва будинків радянських часів.

Про це повідомив начальник відділу з міжнаціональних відносин виконкому Алуштинської міськради Умер Чабанов, передає сайт 15 минут.

За словами чиновника, 8 серпня на старовинному мусульманському кладовищі, яке було зруйноване після 1944 року, місцеві жителі та представники Ради старійшин Алушти знайшли безліч башташей, а неподалік - будинок, що розвалюється,  в стінах якого виявили надгробні плити.

«В одному з покинутих будинків ми знайшли більше 10 надгробних каменів. Їх закладали прямо в фундамент. Я думаю, що для будівництва більшості господарських будівель, що знаходяться біля кладовища, були використані ці надгробні камені», - зазначив Умер Чабанов.

За його словами, більшість башташей погано збереглися, проте написи із зазначенням імені, дати народження і смерті покійного все ж можна прочитати.

Крім того, в селі Корбек були виявлені такі об'єкти культурної спадщини, як чешме та каптажі 1909 (пристрої для збору підземних вод для виведення їх на поверхню).

Найближчим часом в міськраді мають намір звернутися до фахівців, а також в кримські музеї, щоб отримати точні дані і зберегти знахідки для історії.

Раніше в селі Ізобільне на місці будівництва мечеті знайшли старовинний кримськотатарський надгробок.