• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП подякував ВРУ за Звернення до Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні...

Синод УПЦ КП подякував ВРУ за Звернення до Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні

28.07.2016, 09:48
Синод УПЦ КП подякував ВРУ за Звернення до Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні - фото 1

Синод УПЦ КП 27 липня заслухав повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про прийняття Верховною Радою України 16 червня 2016 р. Постанови № 1422-VIII «Про Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архиєпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні».

КП_Синод.jpg

Синод ухвалив:

1. Висловити подяку Верховній Раді України за прийняття Звернення до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. Цим Зверненням відповідне бажання тепер офіційно засвідчене не лише від імені Церкви, але і від імені Української держави, що, з Божою допомогою, сприятиме швидшому вирішенню питання.

2. Відзначити як позитивну ознаку розгляд Звернення Священним Синодом Константинопольської Матері-Церкви та його подальше вивчення відповідною Синодальною комісією.

У зв’язку з цим доручити Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету направити Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію і Священному Синоду Константинопольської Матері-Церкви лист від імені Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Довідка:

16 червня 2016 р. Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні». У цьому Зверненні, обґрунтовуючи історичні передумови для існування в Україні єдиної і автокефальної Помісної Православної Церкви, Верховна Рада України просить Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія визнати нечинним акт 1686 року як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви; заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині Помісних Православних Церков; взяти активну участь у подоланні наслідків існуючого дотепер в Україні церковного поділу.

15 липня 2016 р. Священний Синод Константинопольського Патріархату на своєму засіданні розглянув Звернення Верховної Ради України та передав його до відповідної Синодальної комісії для належного вивчення.