• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет у Полтаві вшанував пам’ять преподобного Паїсія Величковського...

Патріарх Філарет у Полтаві вшанував пам’ять преподобного Паїсія Величковського

30.11.2015, 11:07
Патріарх Філарет у Полтаві вшанував пам’ять преподобного Паїсія Величковського - фото 1

28 - 29 листопада у Полтаві побував Патріарх Київський і Всієї Руси України Філарет. Його візит приурочили вшануванню пам’яті преподобного Паїсія Величковського. Патріарх провів святкові богослужіння у Полтавському кафедральному Свято-Успенському соборі , побував на урочистій академії в обласному музично драматичному театрі імені Гоголя.

exklusiv.gif28 - 29 листопада у Полтаві побував Патріарх Київський і Всієї Руси України Філарет. Його візит приурочили вшануванню пам’яті преподобного Паїсія Величковського. Патріарх провів святкові богослужіння у Полтавському кафедральному Свято-Успенському соборі, побував на урочистій академії в обласному музично-драматичному театрі імені Гоголя.

Полтава_2.jpg

«Родимець Полтавський» — так називав себе Преподобний Паїсій Величковський. Він завжди підкреслював своє українське коріння, а на його могилі викарбувано слова: «Тут спочиває архимандрит старець Паїсій, малоросіянин». Народився він у Полтаві, тут, у Свято-Успенському соборі служив його батько, і саме ця земля дала йому натхнення на подальшу діяльність. Спадок Паїсія Величковського – сотні богословських та філософських праць. Але перш за все він був відомий  власною святістю  та суворим аскетизмом. Під час промови  Патріарх київський і всієї Руси України Філарет наголосив, що постать Паїсія Величковського ще належить оцінити нащадкам: «Дух святий, перебуваючи у цій людині, творив чудеса. Преподобний Паісій чернечий дух відродив у своєму монастирі, а потім переніс його на нашу землю. І так чернечий дух став у нашій церкві відроджений. І тому за це ми його шануємо», – сказав Патріарх. 

Полтава_3.jpg

Він також підкреслив, що Україна переживає зараз найтрагічніші події з часу отримання незалежності, але ми повинні згуртуватися, і немає сумніву, що ці часи ми обов'язково подолаємо. Патріарх Філарет також високо оцінив діяльність полтавської громади, адже тут протягом останніх років створили потужний волонтерський рух, який став відомий далеко за межами України.

Полтава_1.jpg

Патріарх вручив нагороди «За жертовність і любов до України» родичам загиблих у АТО, а також єпархіальні нагороди  Паїсія Величковського активним членам полтавської громади та благодійникам. Полтавці тепло приймали гостей міста, адже разом з Патріархом Філаретом до обласного центру завітали архиєреї УПЦ КП з усіх куточків України.

Полтава_4.jpg

Щодо процесу створення єдиної помісної Церкви та продовження діалогу з УАПЦ, то  ситуацію в інтерв'ю журналістам місцевих ЗМІ Патріарх Філарет прокоментував так:

«Ми відмовилися від діалогу з автокефальною Церковю. Чому? Тому що вона повністю залежна від Москви. І ми це побачили на попередніх зустрічах , коли доводили все до об'єднання. А вони в останній момент відмовлялися. Призначили на 14 вересня Собор об'єднавчий, а вони взяли і відмовилися. Відтак, ми відмовилися вести з ними діалог як безплідний. Але парафії УАПЦ, які хочуть до нас перейти, ми приймаємо».