Синод УПЦ КП звільнив від управління двох єпископів

25.01.2015, 12:15
Синод УПЦ КП звільнив від управління двох єпископів - фото 1
Синод відбувся 24 січня під головуванням Патріарха Філарета.

Синод.jpgСинод УПЦ КП під головуванням Патріарха Філарета 24 січня прийняв рішення звільнити єпископа Ужгородського і Закарпатського Кирила (Михайлюка) і призначити керуючим Закарпатською єпархією єромонаха Варсонофія (Рудніка), насельника Свято-Феодосіївського монастиря м. Києва, клірика Київської єпархії – після його архиєрейської хіротонії. Наречення і хіротонія єромонаха Варсонофія (Рудніка) на єпископа Ужгородського і Закарпатського відбудеться у Києві.

В ухвалі Синоду щодо єпископа Кирила (Михайлюка) сказано:

1. За ігнорування заборони у священнослужінні, відсутність покаяння у гріхах, за які він був підданий канонічному покаранню, – преосвященного Кирила, єпископа Ужгородського і Закарпатського, звільнити від управління Закарпатською єпархією та почислити за штат.
Заборона у священнослужінні з преосвященного єпископа Кирила (Михайлюка) не знімається.
2. За перехід в іншу церковну юрисдикцію та порушення архієрейської присяги преосвященного єпископа Кирила (Михайлюка) виключити зі складу Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Другим своїм рішенням Синод УПЦ КП виключив архиєпископа Іоана (Модзалевського) з числа єпископату Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Як сказано у довідці Синоду, архиєпископ Іоан (Модзалевський) згідно з його проханням був прийнятий до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату та призначений настоятелем ставропігійної парафії у м. Москва, Російська Федерація (Журнал засідання Священного Синоду №29 від 28 червня 2013 р.) Однак живого зв’язку з Київським Патріархатом архиєпископ Іоан (Модзалевський) не створив, не підтримуючи зв’язку і не взаємодіючи з Київським Патріархатом протягом тривалого часу.  Це й  стало причиною його виключення з числа єпископату Української Православної Церкви Київського Патріархату.