• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет відмовляється від урочистостей на свій ювілей через події в Україні...

Патріарх Філарет відмовляється від урочистостей на свій ювілей через події в Україні

21.01.2014, 13:10
Патріарх Філарет відмовляється від урочистостей на свій ювілей через події в Україні - фото 1
Предстоятель УПЦ (КП) Патріарх Філарет сьогодні, 21 січня, скликав прес-конференцію, аби оголосити, що відмовляється від урочистого святкування з приводу свого 85-літнього ювілею. Таке рішення було обумовлене подіями, які розгортаються у країні.

Філарет-(Денисенко).jpgexklusiv.gifПредстоятель УПЦ (КП) Патріарх Філарет сьогодні, 21 січня, скликав прес-конференцію, аби оголосити, що відмовляється від урочистого святкування з приводу свого 85-літнього ювілею. Таке рішення було обумовлене подіями, які розгортаються у країні.

Промову розпочав речник УПЦ (КП) Євстратій (Зоря), підкресливши, що підготовка до свята тривала з середини літа. Однак через напружені події у центрі столиці та в інших містах країни Патріарх вирішив скасувати головні події  – урочисту академію, концерт та прийняття, що мали б тривати у Національній філармонії.

Натомість 23 січня о 9-й годині ранку у Володимирському соборі відбудеться урочиста Літургія та подячний молебень. Літургію очолить сам Патріарх. «Молитва – найкращий спосіб відреагувати на будь-які події, незалежно від того позитивні вони, чи ні. Тому ми проведемо лише Літургію, а потім всі бажаючі привітати Главу церкви зможуть зробити це у приміщенні патріархії», –додав Євстратій Зоря.

Окрім того, Патріарх Філарет оприлюднив офіційну заяву, в якій говориться про суспільні події та процеси, що тривають вже два місяці на Майдані Незалежності. Він зазначив, що Церква «говорить вільно та чесно, тому закликає усіх учасників, а особливо політиків говорити правду».

За його словами, головною тезою звернення є заклик до мирного сценарію розвитку подій, як з боку влади, так і з боку протестувальників. Причиною саме такої стратегії має стати те, що процеси утисків та порушення прав почались набагато раніше, ніж 21 листопада.

«Застосування сили не вигідно ні владі, ні опозиції, ні мітингувальникам. Це вигідно тим, хто не хоче незалежності України. Ми закликаємо до миру, а вирішувати питання будете ви, суспільні діячі та влада. Якщо ви взялись керувати  народом, то майте розум зробити все мирно. А якщо ж ви не маєте розуму – не беріться за те, чого не подужаєте», - закликав Патріарх.