В УПЦ КП вводять посаду намісника Патріарха

27.06.2013, 12:28
В УПЦ КП вводять посаду намісника Патріарха - фото 1
Сьогодні на Помісному соборі УПЦ КП будуть внесені зміни до статуту Церкви, що передбачають введення нової посади - намісника Патріарха.

Михайлівський собор УПЦ КПСьогодні на Помісному соборі УПЦ КП внесуть зміни до Статуту Церкви, що передбачають введення нової посади — намісника Патріарха. Намісник автоматично стане місцеблюстителем патріаршого престолу в разі смерті глави Церкви або якщо Патріарх не зможе виконувати свої обов'язки, повідомляє «Комерсантъ-Украина».

В УПЦ КП пояснюють, що зміни не пов'язані зі здоров'ям чинного Патріарха Філарета (Денисенка), якому виповнилося 84 роки.

"Однією з причин такого рішення стали події в Українській Православній Церкві Московського Патріархату, коли під час хвороби її Предстоятеля (Митрополита Володимира. — "Комерсант") архиєреї приймали рішення, що суперечать його волі. Наприклад, скликали засідання Синоду, на якому виключили з його членів найближчого помічника Митрополита — архиєпископа Олександра", — пояснив позицію Церкви секретар Священного синоду УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря). За його словами, введення посади намісника Патріарха дозволить "виключити можливість зовнішнього впливу на Церкву під час зміни першоєрарха".

Згідно з попередньою редакцією статуту УПЦ КП, у разі неможливості виконання Патріархом своїх обов'язків або його смерті Священний синод спочатку повинен був вибирати місцеблюстителя, а вже після цього Помісний собор протягом 3-6 місяців обрав би главу Церкви. Тепер зі статуту буде виключена норма про терміни обрання нового Патріарха.

"Час проведення Собору не обмовляється, оскільки до того моменту Православні Церкви можуть бути близькі до об'єднання. Відповідно, можливо, нам доведеться вибирати главу єдиної Помісної Православної Церкви", — заявив архиєпископ Євстратій.

Слід зазначити, що раніше обраний місцеблюститель глави УПЦ КП і ставав Предстоятелем. Так, після смерті першого Глави Церкви Патріарха Мстислава (Скрипника) в 1993 році місцеблюстителем став митрополит Володимир (Романюк), обраний потім Патріархом УПЦ КП, а після його смерті в 1995 році місцеблюстителем і згодом Патріархом став Філарет.

За інформацією "Комерсант", посаду патріаршого намісника з сьогоднішнього дня буде займати архиєпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній (Думенко), що став архиєреєм лише у 2009 році. Водночас сам єпископ Епіфаній в найближчі шість років не зможе претендувати на пост патріарха, оскільки в статуті Церкви залишилася норма, згідно з якою главою УПЦ КП може стати лише архиєрей, який досяг 40-річного віку (єпископ Епіфаній народився 1979 року).