• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет вікрив у Полтаві новий духовно-просвітницький центр...

Патріарх Філарет вікрив у Полтаві новий духовно-просвітницький центр

28.11.2012, 12:26
Патріарх Філарет вікрив у Полтаві новий духовно-просвітницький центр - фото 1
Подія відбулася 27 листопада в рамках дводенного візиту Патріарха на Полтавщину, що був приурочений до дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

exklusiv.gifПодія відбулася 27 листопада в рамках дводенного візиту Патріарха на Полтавщину, що був приурочений до дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

Як повідомив РІСУ полтавський кореспондент Сергій Євтушенко, візит духовного очільника – це завжди визначна подія, тому до Свято-Успенського кафедрального собору міста Полтави прийшли сотні вірян. Патріарх Філарет оглянув новий виставковий зал щойно створеного духовно-просвітницького центру, де відповів на запитання журналістів.

Полтава.w.jpg

Зокрема, роль Київського Патріархату у суспільному житті України він окреслив так: «Київський Патріархат є духовною основою Української держави , тому що духовною основою, ідейною основою у нас завжди була релігія – християнство, і насамперед православ’я. І Київський Патріархат на сьогодні став найбільшою Церквою в Україні за кількістю віруючих. Нас більше 15-ти мільйонів. Зростання Київського Патріархату є зміцненням Української держави», – зауважив Патріарх. Стрімко розвивається, за його словами, і Полтавська єпархія УПЦ КП: «Ще десять років тому ми мали всього кілька малочисельних парафій. А сьогодні їх – вже більше сотні. Багато сил і намагань до цього доклав нині покійний митрополит Євсевій, потім естафету перейняв архиєпископ Федір. Але ми не забуваємо про наше головне завдання, що полягає не тільки в тому, аби зміцнювати Церкву на землі. Наша основна мета – готувати людей до життя вічного.

Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір ознайомив присутніх з життєвим шляхом преподобного Паїсія Величковського, а також розповів про діяльність нещодавно створеного благодійного товариства та Духовно-просвітницького центру. Першим заходом у новому закладі стала виставка старовинної ікони . У експозиції – понад сорок образів з приватних колекцій полтавців. Найстаріші з них датовані початком вісімнадцятого століття, є кілька робіт наших сучасників. «Але, безумовно, кожна з експонованих ікон представляє інтерес для мистецтвознавців, декілька – сімейні реліквії, що передавалися у спадок», – розповів директор Благодійного центру Сергій Козлов.

«Нам радісно, що ікони викликають таку цікавість у людей, однак, слід не забувати про їхнє основне призначення – перш за все ікони створюють для молитви», – зауважив Патріарх Філарет, оглядаючи експозицію.

Полтава-2-w.jpg

Під час відкриття виставкового залу Патріарх Філарет освятив образ Паїсія Величковського. Це – копія його портрета, створеного у 18 ст. Його написав видатний полтавський художник-реставратор Кім Скалацький. В ікону було вмонтовано мощовик з частинкою нетлінних мощей святого. «Сподіваюся, що новий образ преподобного Паїсія стане оберегом для полтавської громади», – зазначив Патріарх Філарет.

На завершення заходу членам Благодійного товариства вручили натільні храмові медальйони як відзнаку за вагомий внесок у справу відродження кафедрального собору.

Полтава-1.w.jpg

Візит Патріарха Філарета продовжився у середу. Він очолив Літургію у Свято-Успенському соборі, де йому співслужили архиєреї з кількох єпархій УПЦ КП. Після Літургії відбувся молебень до преподобного Паїсія Величковського, а потім – урочисте нагородження лауреатів Полтавської єпархіальної премії.