• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП побачили, що в доповіді на Соборі РПЦ Митрополит Володимир показав, що він "не маріонетка в руках Московського першосвятителя"...

В УПЦ КП побачили, що в доповіді на Соборі РПЦ Митрополит Володимир показав, що він "не маріонетка в руках Московського першосвятителя"

07.02.2011, 09:09
В УПЦ КП побачили, що в доповіді на Соборі РПЦ Митрополит Володимир показав, що він "не маріонетка в руках Московського першосвятителя" - фото 1

В УПЦ КП проаналізували доповідь Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира (Сабодана) на Архиєрейському соборі РПЦ. За словами єпископа Євстратія (Зорі), в цілому доповідь справляє гарне враження, особливо на підготовленого читача. Детальний аналіз доповіді Предстоятеля УПЦ у Москві єпископ Євстратій зробив у статті «Доповідь митрополита Володимира: у тексті і між рядків».

Zorya.jpgВ УПЦ КП проаналізували доповідь Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира (Сабодана) на Архиєрейському соборі РПЦ. За словами єпископа Євстратія (Зорі), в цілому доповідь справляє гарне враження, особливо на підготовленого читача. Детальний аналіз доповіді Предтоятеля УПЦ у Москві єпископ Євстратій (Зоря) зробив у статті «Доповідь митрополита Володимира: у тексті і між рядків», яку оприлюднила прес-служба УПЦ КП. 

В УПЦ КП звернули увагу на те, що не дарма Митрополит Володимир у доповіді робить акцент на тому, що Томос 1990 р. не дав Київській Митрополії щось нове і тимчасове, а «відновив споконвічну традицію канонічного буття Церкви Київської Русі». 

«З перших же слів доповіді Митрополит Володимир говорить про речі, для нинішнього Московського Патріарха не зовсім приємні – про особливий статус УПЦ усередині РПЦ. Владика нагадує про 20-річчя підписання Томосу про самоврядування, але головне – подає цю подію не як поступку зовнішніх політичних обставин життя СРСР що розпадався, охопленого на початку 1990-х «парадом суверенітетів», а як «новий історичний етап в житті Православної Церкви в Україні, який відновив споконвічну традицію канонічного буття Церкви Київської Русі». Не секрет, що прокремлівська партія «блискучих одеситів» на чолі з українофобом митрополитом Одеським Агафангелом вже кілька разів намагалася проштовхнути ідею про необхідність відмови УПЦ (МП) від прав незалежності в управлінні», – пише в статті єпископ Евстратій. 

Особливу увагу в УПЦ КП звернули на розділ доповіді Митрополита Володимира «Церковні розколи в України». Слова Митрополита «На жаль, нам поки не вдалося досягти якихось помітних успіхів у справі подолання церковних розділень», в УПЦ КП розцінили як правильне розуміння Предстоятелем УПЦ (МП) того, що поодинокі переходи «не можуть вирішити проблему розколів в цілому». Тобто, як стверджує єпископ УПЦ КП Євстратій, владика дає ясно зрозуміти, що «нав'язуваний з Москви план «перетягування» парафій Київського Патріархату до Московського він вважає, щонайменше, безперспективним». 

Не оминули увагою в УПЦ КП того, що Митрополит Володимир у доповіді, кажучи про візити Патріарха Московського в Україну, «жодного разу не вимовив ритуальну фразу про «русский мир» і «єдність Святої Русі». Найважливішою духовною цінністю Патріарших візитів в Україну владика назвав молитовне та євхаристійне спілкування».

«Мені чомусь здається, що головним адресатом доповіді був Патріарх Кирил, який, будучи людиною розумною, повинен був зрозуміти те, що вписано між його рядків. Своєю доповіддю Митрополит Володимир показав усім, що він – не маріонетка в руках Московського першосвятителя, а Предстоятель великої Церкви, має своє, відмінне від московського, бачення її майбутнього. Він в декількох реченнях показав, що проблему церковного розділення в Україні не вирішити московськими методами – бурею і натиском. Для того, щоб виголосити саме таку доповідь, Митрополиту Володимиру, як здається, потрібно було мати за собою підтримку значної частини українського єпископату, без якої він би не пішов на такі досить відверті заяви. А це вселяє надію на те, що УПЦ (МП) бачить церковну ситуацію більш тверезо та об'єктивно, ніж «блискучі одесити» або Московська Патріархія. І розуміє, що подолання українського церковного розділення можливо тільки на тому шляху, який був початий в жовтні 2009 р. – на шляху діалогу, взаємного зближення і єднання навколо Київського Престолу», – підсумував доповідь Предстоятеля УПЦ у Москві єпископ УПЦ КП Євстратій.