• Головна
  • Новини
  • Митрополит Черкаський і Канівський Софроній вийшов з УПЦ МП і не дійшов до ПЦУ...

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній вийшов з УПЦ МП і не дійшов до ПЦУ

28.12.2018, 11:13
Митрополит Черкаський і Канівський Софроній вийшов з УПЦ МП і не дійшов до ПЦУ - фото 1
В інтерв’ю «Главкому» митрополит Черкаський і Канівський УПЦ Софроній розповів, чому він попри свою підтримку руху за незалежність українського православ’я поки не збирається переходити до новоутвореної Православної Церкви України.

В інтерв’ю «Главкому» митрополит Черкаський і Канівський УПЦ Софроній розповів, чому він попри свою підтримку руху за незалежність українського православ’я поки не збирається переходити до новоутвореної Православної Церкви України.

Софроній.png

Владика дуже критично ставиться до затвердженого Статуту Православної Церкви України: «Це не автокефалія. Статут нової Церкви говорить, що в Україні утворилася грецька Церква».

Митрополит Софроній обурений тим, що українські єпископи на Соборі схвалили редакцію Константинопольського Патріархату практично без змін. За його словами, нові умови української Церкви зобов’язуватимуть узгоджувати із Константинополем усі дії і позбавляють самостійності в ухваленні рішень. Зокрема, висвячувати єпископів можна буде лише через Константинополь, навіть миро купувати також через них. Обурений Митрополит Софроній і тим, що за новим Статутом колишні парафії УПЦ КП за кордоном мають перейти під управління Вселенського Патріархату.

«Вони зробили Церкву повністю залежною від греків. Це просто васальне захоплення», - обурився митрополит Софроній.

На запитання, які настрої людей на Черкащині, чи прагнуть вони до нової Церкви, владика відповів: «По-різному. Зараз поки дуже складно говорити про настрої. Нам треба трохи витримки. Поспішно визначати дуже складно.
Поки такого немає (переходів). У нас невдовзі відбудеться зібрання. Зберу священиків – поговоримо. У мене в єпархії демократія: хочеш – іди, хочеш – ні».

Про себе владика сказав: «Я ні туди і ні сюди. Але я не залишаюся у Церкві Московського Патріархату!  Я не згадую під час служби патріарха (Московського Кирила)… У незалежної держави повинна бути незалежна Церква. А виходить так, що ніби ми і незалежна держава, а ліземо у тенета до греків. А яка різниця, Константинополь чи Москва? Я би вам сказав зараз, що слід далі робити, якби я у руках тримав Томос, знав, про що там написано. Тож дочекаймося».