• Головна
  • Новини
  • Після відвідин Почаївської лаври прочани вирішили перейти до Київського Патріархату...

Після відвідин Почаївської лаври прочани вирішили перейти до Київського Патріархату

23.06.2015, 12:50
Після відвідин Почаївської лаври прочани вирішили перейти до Київського Патріархату - фото 1
Група паломників УПЦ (МП) із Центральної України після відвідин Почаївської лаври та ознайомленням із тамтешніми канонічними звичаями, вирішили перейти до Київського Патріархату.

847828_3.gif-k.gifГрупа паломників УПЦ (МП) із Центральної України після відвідин Почаївської лаври та ознайомленням із тамтешніми канонічними звичаями, вирішили перейти до Київського Патріархату.

Про це повідомив православний священик Ігор Ковальчук на своїй Фейсбук-сторінці.

На прощу у Почаїв приїхали люди із Новоград-Волинського району Житомирської області та з Славтуського району, що у Хмельницькій області. Як це заведено у лаврі, групу на вході до монастиря зустріла охорона і влаштувала невеличкий допит: цікавилися звідкіля приїхали, хто такі, якими шляхами добиралися. Коли прочани успішно пройшли першу смугу перешкод, на них чекала нова несподіванка. При поданні записок у храмі їм знову влаштували допит. Тепер у них питали про конфесійну приналежність - розкольники не розкольники, хрещені не хрещені, з хрестиком чи ладанкою, як звати їхнього архиєрея, чи ходять в храм. Люди смиренно на все відповідали. Уся процедура проходила спокійно, доки черга не дійшла до мешканки із Західної України.

«З ними була одна жіночка з Івано-Франківщини (родичка однієї із паломниць), - пише священик. - Перебуваючи у гостях в Центральній Україні, вона також вирішила скористатись шансом і поїхати із сестрою до Почаєва. І ось, коли прийшов час розраховуватись за записки, то всі дали по 50 грн., а їй сказали 300 грн. Вона поцікавилась, а чому так дорого, там навіть по іменах, якщо рахувати то і до 50 грн не добігає, і він ій нагло відповідає: "Вы ж бЕндеровка с Западной Украины и было благословение у Вас брать по другой таксе..." .

Такий поворот подій обурив паломників, вони заcтупилися за «бандерівку».

«Розпочався скандал, тут позбігались молдовани у підрясниках (без жартів, там зараз кажуть нашестя їх) і почали кричати на неї: «Біснувата, розкольниця» і виштовхувати з храму. Ясно, що усі вийшли, а з ними ще велика кількість людей (хоча там кажуть зараз зовсім людей мало). Жіночка в трансі вся в сльозах. Підійшли два монахи священнослужителі вислухали в чому проблема, сказали, що про таке благословення не чули, взяли в неї записку і обіцяли молитися», - зазначає о. Ігор.

За словами священнослужителя, після цієї історії село збирається переходити в УПЦ КП разом із священиком, тому, що «їх дістало, що вони не можуть відвідати українські святині, якщо вони із Західної України чи говорять українською».

«Відразу пояснюю для нападників, я особисто завжди відрізняю Святиню від того, хто в ній перебуває. І відразу кажу, - Святиня тут в жодному разі не винна за діяння тої чи інщої особи», - підкреслив православний священик.