• Головна
  • Новини
  • «Патріарха Кирила в багатьох парафіях УПЦ (МП) не поминають», - єпископ УПЦ (МП)...

«Патріарха Кирила в багатьох парафіях УПЦ (МП) не поминають», - єпископ УПЦ (МП)

25.05.2015, 10:20
«Патріарха Кирила в багатьох парафіях УПЦ (МП) не поминають», - єпископ УПЦ (МП) - фото 1
Правлячий архиєрей Івано-Франківської та Коломийської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) єпископ Тихон (Чижевський) дав інтерв'ю івано-франківської газеті «Західний кур'єр».

Тихон.jpgПравлячий архиєрей Івано-Франківської та Коломийської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) єпископ Тихон (Чижевський) дав інтерв'ю івано-франківської газеті «Західний кур'єр», в якому розповів, як знайшов спільну мову з місцевими конфесіями та владою, чому в низці випадків не поминає Главу РПЦ за богослужінням, а також заявив про відмінності в поглядах між Патріархом Кирилом і митрополитом Онуфрієм.

Як повідомляє сайт «Релігія в Україні», єпископ Тихон визнав, що в Україні знаходиться левова частина парафій Московського Патріархату. «Російська Православна Церква вважається величезною, але територіально всі основні парафії фактично в Україні. Росія велика, але ... Ось чому Кирило намагається розширити православ'я, зокрема, відкриваючи нові єпархії в Сибіру», – пояснив він.

Розповідаючи про призначення на Івано-Франківську кафедру, владика Тихон сказав: «Зізнаюся: йшов сюди у великих переживаннях. Лякали: «ой, там тобі буде важко» ... Але, слава Богу, вже п'ять місяців, як я тут, і не можу поскаржитися, що мене на Прикарпатті хтось ущемляє, що є якісь нападки, що хтось говорить «ти москаль». Нічого такого немає! .. Нещодавно мене запросили в Бурштин, де в коледжі проходив один захід. Знаю, що деякі говорили «так вони там з Московського Патріархату - ніхто не прийде». Чому не прийду? Прийду! Я прийшов. Священики інших конфесій були приємно здивовані. Підійшли до мене під благословення, від чого вже я був приємно здивований. Була настільки хороша атмосфера, що не можна і передати! »

 Як виявилося, УПЦ на Прикарпатті до приходу владики Тихона не брала участі у спільних заходах з іншими церквами. «Багато що залежить від людини, від єпископа, – пояснив ситуацію владика Тихон. – Мені сьогодні (інтерв'ю відбулося 8 травня, в День пам'яті і примирення - ред.) було приємно стояти поряд з представниками інших Церков і послужити на поминальному богослужінні. Хочу, щоб у нас було примирення, було розуміння».

Перейшовши на тему подолання розколу в українському православ'ї, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Тихон відповів на питання про можливе приєднання УПЦ (МП) до об'єднавчого процесу між Київським Патріархатом і УАПЦ: «Дивлячись чим закінчиться їх об'єднавчий процес. Прекрасно знаємо, що Патріарх Філарет не поступиться свою першістю. Тоді як УАПЦ також має перелік своїх вимог. Подивимося, як розгортатимуться події ... Розкол стався не з нашої вини. Нехай повертаються в лоно єдиної Церкви».

При цьому єпископ підкреслив: «Ми фактично відійшли від Московського Патріархату. УПЦ  – автономна Церква. У нас в Церкві – предстоятель. Чи не митрополит якоїсь території, а предстоятель! Як і у всіх інших помісних Церквах».

Єпископ Тихон також розповів про особливості церковного життя після Митрополита Володимира. «Митрополит Олександр (Драбинко - ред.) Зараз вагомої ролі не грає. Коли він був при Блаженнішому – так, він мав вплив. Разом з тим не можна говорити, що владика Онуфрій проросійськи налаштований. Це не правда. У них з Патріархом Кирилом також різні погляди. Є деякі відмінності».

У чому полягають відмінності, єпископ не уточнив. «Блаженніший про це не говорить. Він - величезна брила, яку читати і до кінця не прочитати. Але скажу такий факт, коли Кирило приїжджав до Чернівців, то цей візит був по запрошенню не Онуфрія, а владики Лонгіна (Жара). Візит відбувся ще при Януковичі. Тоді в Чернівецькій області, за сприяння Бойка і Фірташа, звели величний храм. До речі, у Чернівецькій єпархії є багато парафій, де Патріарха Кирила під час Служби Божої не згадують».

Владика Тихон розповів, що така практика, з благословення Митрополита Онуфрія, встановилася в багатьох парафіях не тільки Чернівецької та Буковинської єпархії. «Будучи ще митрополитом Чернівецьким, владика Онуфрій, щоб зняти політичне питання, дозволив священикам так чинити ... Ось на Коломийщині (Івано-Франківська єпархія - ред.) - Священики теж не поминають Патріарха. Коли я служу на Коломийщині, як там і належить, Патріарха не згадую. Служу українською мовою, а не старослов'янською. Для мене це близьке і рідне, адже 9 років прослужив в Канаді», – розповів єпископ Тихон, згадуючи своє служіння в українській діаспорі.