• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) визнала Крим частиною Росії та передала Російській Церкві свої тамтешні єпархії...

УПЦ (МП) визнала Крим частиною Росії та передала Російській Церкві свої тамтешні єпархії

09.03.2015, 09:29
УПЦ (МП) визнала Крим частиною Росії та передала Російській Церкві свої тамтешні єпархії - фото 1
Оприлюднені документи, які свідчать про те, що в УПЦ (МП) юридично визнали анексований Крим частиною РФ, передавши усе майно кримських єпархій на баланс Російської Православної Церкви.

Онуфрій.jpgОприлюднені документи, які свідчать про те, що в УПЦ (МП)  юридично визнали анексований Крим частиною РФ, передавши усе майно кримських єпархій на баланс Російської Православної Церкви.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Народні депутати вже приготували колективне звернення до керівництва держави і правоохоронних органів з цього приводу.

Після окупації російськими військами Криму, на півострові залишалося майно УПЦ (МП).

"Почався процес тихої передачі юридично кримських єпархій в лоно Російської Церкви", – заявив співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії Олександр Саган.

У червні 2014 року, а потім у грудні того ж року Синод змінив статути єпархій в Криму.

"Юридично і де-факто, судячи з тих змін, які внесені в статут, і власне, там прямо написано, що розміщеним центром Сімферопольської і Кримської єпархій є Республіка Крим, яка є суб'єктом Російської Федерації. Тим самим фактично визнана анексія Криму Російською Федерацією, що, на мій погляд, є державною зрадою. Фактично сталася завуальована передача цих двох єпархій Руській Церкві", – заявив О.Саган.

"Така передача повинна бути узгоджена Церквою з державою, оскільки держава свого часу віддавала дуже багато земельних ділянок у користування для церковних приходів та монастирів" ,– сказав він.

Як йдеться далі в сюжеті, УПЦ (МП)  не може визначитися, з ким вона – з Україною чи з російським Патріархом Кирилом. За час війни на Донбасі керівництво і новий Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій(Березовський), як і керуючий справами цієї Церкви вдадика Антоній (Паканич) жодного разу не виступили зі словами підтримки українскої армії, жодного разу не були сказані слова про Росію, як країну-агресора. "Я не політик, я на це питання не можу вам відповісти", – коментує події Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій.

При цьому відомі випадки, коли священики УПЦ (МП) допомагали бойовикам на Сході. А нещодавно Кримська єпархія МП відправила гуманітарний груз т.зв. "Новоросії".