• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ (МП) заборонив священнодіяти архимандриту Віктору (Бедю), а його Академію ліквідував...

Синод УПЦ (МП) заборонив священнодіяти архимандриту Віктору (Бедю), а його Академію ліквідував

23.12.2014, 17:23
Священний Синод УПЦ (МП), який відбувся 23 грудня у Києві, вирішив ліквідувати один із своїх духовних навчальних закладів - Ужгородську Українську Богословську Академію імені святих Кирила і Мефодія, а його ректору заборонити священнослжіння.

Священний Синод УПЦ (МП), який відбувся 23 грудня у Києві, вирішив ліквідувати один із своїх духовних навчальних закладів - Ужгородську Українську Богословську Академію імені святих Кирила і Мефодія, а його ректору заборонити священнослжіння.

Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

У квітні цього року, як зазначається у журналі № 94 Синоду, комісія УПЦ (МП) здійснила перевірку ужгородської Академії і виявила невідповідність навчальних програм вимогам Концепції вищої духовної освіти УПЦ (МП), а також порушення Статуту про управління УПЦ (МП).

19 червня Священний Синод звільнив архимандрита Віктора (Бедя) з посади ректора, а на його місце призначив архиєпископа Феодора (Мамасуєва).

Однак архимандрит Віктор проігнорував рішення Синоду та повідомив, що він не є кліриком УПЦ (МП), оскільки після чернечого постригу 20 березня 2010 року в м. Салоніки (Греція), належить до кліру Еладської Помісної Православної Церкви. Архимандрит також заявив, що Відпускну грамоту про перехід до Еладської Православної Церкви йому надав у 2010 році Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Щоправда, в архівах Канцелярії Київської Митрополії, як стверджує офіційний сайт УПЦ (МП), відпускної грамоти немає.

Враховуючи ці факти, Священний Синод прийняв рішення заборонити у священнослужінні клірика Мукачівської єпархії архимандрита Віктора (Бедя) «за введення в оману священноначалля, самоправство, розповсюдження завідомо неправдивої інформації та порушення присяги».

Окремо єпископи УПЦ (МП) ухвалили:

- Вважати недоцільним визнання Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія вищим духовним навчальним і науковим закладом УПЦ (МП).

- Звернутись до Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України про ліквідацію Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія УПЦ (МП) (УУБА) як самоврядної релігійної організації, засновником якої є Київська Митрополія УПЦ (МП).

- Академічний храм імені святих Кирила і Мефодія підпорядкувати Мукачівській єпархії УПЦ (МП).

- Кліриків вказаного храму направити у розпорядження архиєпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.

- Єпархіальним архиєреям при розгляді кандидатів до рукоположення у священний сан враховувати, що диплом Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія не відповідає диплому вищого духовного навчального закладу Української Православної Церкви.