• Головна
  • Новини
  • За рішенням Митрополита Одеського мощі відомого одеського святого назавжди залишаться в Пермі...

За рішенням Митрополита Одеського мощі відомого одеського святого назавжди залишаться в Пермі

22.08.2014, 13:14
За рішенням Митрополита Одеського мощі відомого одеського святого назавжди залишаться  в Пермі - фото 1
Мощі Кукши Одеського – це збережені волосся і частинки плоті Преподобного.

Кукша.jpgМощі Преподобного Кукші Одеського, які прибули з України,  вирішено не повертати, повідомили в прес-службі адміністрації губернатора Пермського краю. Зараз святиня знаходиться в Пермі. Сюди її привезли на виставку "Православна Русь".

Як повідомляють місцеві "Вести", за домовленістю з митрополитом Одеським мощі залишаться в Пермі назавжди. Про це в ході церемонії відкриття виставки «Православна Русь» заявив глава Пермської митрополії РПЦ, митрополит Пермський і Кунгурський Мефодій.

Мощі Кукші Одеського – це збережені волосся і частинки плоті Преподобного.

Преподобний Кукша народився 12 січня 1875 року в селі Арбузинка Херсонського району Миколаївської губернії. Отцю Кукші  приписується дар лікування і зцілення душевних і тілесних недуг. Він неодноразово бував в Єрусалимі і на Афоні. Під час Першої світової війни служив братом милосердя в санітарному поїзді. Пізніше зазнав немало негараздів через утиски православної Церкви радянською владою.

У 1938 році Кукша Одеський був заарештований і засуджений до п'яти років ув'язнення з відбуванням терміну в селищі Нижня Мошева Солікамського району Молотовської області (нині Пермський край). В 1943-му на три роки був відправлений на заслання в Кунгур без права здійснення богослужінь, жив у дзвіниці єдиної на той час діючої міської церкви.

Після довгих заслань повернувся в Київ, а пізніше був переведений в Почаївську лавру, потім в монастир в селі Хрещатик на Буковині, а після його закриття в 1960 році - в Успенський монастир в Одесі.

Теги: #Кукша