• Головна
  • Новини
  • Митрополит Одеський УПЦ (МП) Агафангел збирає усіх єпископів у Києві...

Митрополит Одеський УПЦ (МП) Агафангел збирає усіх єпископів у Києві

21.11.2011, 16:38
Митрополит Одеський УПЦ (МП) Агафангел збирає усіх єпископів у Києві - фото 1
Член Постійного Синоду УПЦ Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Савін) розіслав усім архиєреям УПЦ запрошення приїхати до Києва.

Синод УПЦexklusiv.gifЧлен Постійного Синоду УПЦ Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Савін) розіслав усім архиєреям УПЦ запрошення приїхати до Києва. Офіційне пояснення - взяти участь у звершенні Божественної Літургії в Києво-Печерській Лаврі 23 листопада, «в день народження Блаженнішого Митрополита Володимира, з наміром принесення Всещедрому Богу соборної молитви за здоров'я хворого Предстоятеля УПЦ». Про цю ініціативу Одеського архиєрея повідомив офіційний сайт архиєпископа Іонафана (Єлецького).

Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир, як відомо, нині перебуває у реанімації. У лікарню він потрапив ще 30 жовтня і стан його здоров’я залишається важким. Духовенство УПЦ неодноразово відправляло Богослужіння за свого Предстоятеля і закликало молитися за нього своїх вірних.

Однак як стало відомо РІСУ з інсайдерських джерел, цього разу митрополит Одеський скликає єпископів не тільки заради молитов. Член Постійного Синоду УПЦ владика Агафангел нібито планує обговорити з владиками можливість обрання місцеблюстителя УПЦ і кандидатуру на посаду Глави УПЦ (МП), яка влаштовувала б Москву. Серед ймовірних предентентів на цю вискоку посаду є й митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Савін).

Аби з’ясувати, наскільки є достовірною ця інформація, РІСУ звернулася за коментарем до о. Георгія Коваленка, голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

«Запрошення приїхати єпископів до Києва на день народження Блаженнішого дійсно існує — зауважив о. Георгій. — Але воно адресоване не тільки архиєреям, членам Синоду. Цього дня єрархи молитимуться за здоров’я Митрополита. Завжди на цих святкуваннях митрополит Одеський Агафангел відігравав чільну роль. Тож, нічого дивного у цьому немає».

Священик також повідомив, що йому нічого не відомо про засідання Синоду та про вибори можливої кандидатури місцеблюстителя. Водночас о. Георгій підкреслив, що єпископи на зустрічах мають право говорити на будь-яку тему. В тому числі й про здоров’я Предстоятеля, місцеблюстителя, стратегію розвитку Церкви і нічого в цьому крамольного немає.

«Це все неофіційні розмови, офіційно ніякі розмови на тему місцеблюстителя не ведуться. Якщо вони зустрічаються, то можуть піднімати будь-яку тематику, в цьому ж немає нічого забороненого. Є Блаженніший, він слава Богу живий, він у лікарні, унього є проблеми. Це стосується всієї Церкви. Церква може це обговорювати, чи то зустрічаючись віч-на-віч, чи за інших обставин. Якщо буде якась інформація про проведення Синоду чи ще щось, тоді це стає справжня інформація. А так це не можна ані підтвердити, ані спростувати», — сказав священик.

«Митрополит Одеський завжди на урочистостях відігравав першу роль. Торік він нагороджував Блаженнішого, виступав на зборах, він реально за відсутності Митрополита виконував усі його функції», — додав на завершення голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).