• Головна
  • Новини
  • Православна громадськість проведе «альтернативний» Собор УПЦ, щоб не допустити «помаранчевого перевороту»...

Православна громадськість проведе «альтернативний» Собор УПЦ, щоб не допустити «помаранчевого перевороту»

05.07.2011, 11:22
Православна громадськість проведе «альтернативний» Собор УПЦ, щоб не допустити «помаранчевого перевороту» - фото 1
В Україні утворений Оргкомітет Всеукраїнського зібрання православної громадськості України, що приступив до підготовки «альтернативного» Собору Української Православної Церкви, який запланований на 6 липня, за два дні до початку офіційного помісного Собору УПЦ (МП)

Lukiyanyk_w.jpgВ Україні утворений Оргкомітет Всеукраїнського зібрання православної громадськості України, що приступив до підготовки «альтернативного» Собору Української Православної Церкви, який запланований на 6 липня, за два дні до початку офіційного помісного Собору УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на ініціаторів заходу. 
  
В "Відозві" оргкомітету говориться, що майбутній Собор УПЦ, оголошений Священним Синодом на 8 липня, має намір "провести поправки, зміни статуту УПЦ, який і раніше за деякі автокефальні положення викликав справедливу критику багатьох віруючих і експертів". А тому необхідно організувати протидію. 
  
Крім того, православних громадян "приголомшило" рішення Синоду УПЦ про відлучення від церковного спілкування голови Союзу православних братств України Валентина Лукіяника, який "протягом багатьох років був лідером боротьби православних віруючих із захисту храмів від домагань розкольників і уніатів, проти католицької та сектантської експансії, за зміцнення канонічної єдності РПЦ на Україні". 
  
Для обговорення цих тем і прийняття відповідних рішень Оргкомітет закликав громадські організації Україні провести в Києві 6 липня о 17:00 Всеукраїнське зібрання православної громадськості, на яке вже зараз обираються делегати. 
  
Головною темою Собору, що попереджує офіційний, оголошено «За єдність Російської Православної Церкви, жодних кроків до автокефалії». 
  
Як йдеться у повідомленні «Релігії в Україні», за залишеною адресою та контактними телефонами (вул. Ванди Василевської, 7, тел. (044) 559-02-74, 067 405-88-42, 099-171-73-13, 050-730-66-45) неважко здогадатися , що організаторами зборів виступають ті ж православні громадські працівники, які й раніше проводили за вказаною адресою гучні заходи, опозиційні офіційній позиції УПЦ. Зокрема, у квітні цього року в тому ж місці і та ж православна громадськість закликала Президента, прем'єр-міністра і парламент надати УПЦ (МП) "статус домінуючої" Церкви в Україні. Там же внутрішньоцерковна опозиція УПЦ (МП) оголосила про відкриту підписку на свій друкований орган – газету "Православний вибір". 
  
Організатори заходу запрошують також "всіх, кому дорога єдність РПЦ на Україні", прибути 8 липня на молитовне стояння в Києво-Печерську лавру, "для підтримки наших прихильників-учасників Всецерковного Собору УПЦ", офіційно оголошеного Священним Синодом УПЦ. 
  
Ще стурбовані віруючі висловили сподівання, що цього року їм вдасться під час нинішнього візиту Патріарха Кирила до Києва провести відповідні акції по "зміцненню канонічної єдності Російської Православної Церкви на Україна і категорично виступити проти будь-яких кроків, які можуть привести до автокефалії УПЦ". 
  
Миряни УПЦ/РПЦ встановили суворий триденний пост, щоб не допустити "помаранчевого перевороту" на майбутньому Соборі УПЦ. 

Відлучений 28 червня Священним Синодом УПЦ (МП) від церковного спілкування лідер Союзу православних братств України Валентин Лукіяник висловився в інтерв'ю Новому региону з приводу свого відлучення. Він вважає, що підступи проти нього готував архиєпископ Олександр (Драбинко), а рішення Синоду про відлучення від церковного спілкування відбулося до засідання церковного суду. При цьому Валентин Лукіяник підкреслив, що готовий на суді підтвердити свою правоту.